Панагица од Пиргос - црквата на Богородица

СКОПЕЛОС ПАНАГИЦА НА ПИРГОС, СКОПЕЛОС ЦРКИ, СКОПЕЛССКА ЦРКВА БОГОРОДИЦА, ГРЧКА ПРАВОСЛАВНА, СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ, РАЗГЛЕДУВАЊЕ СКОПЕЛОС, ТРГОВСКА МАРКА СКОПЕЛОС, СЕВЕРНИ СПОРАДИ СКОПЕЛОС, ЛЕТЕН ОДМОР СКОПЕЛОС, ПРАЗНИЦИ СКОПЕЛОС, ЗАБАВА СКОПЕЛОС, АТРАКЦИИ СКОПЕЛОС,  ЧОРА СКОПЕЛОС, ПРИСТАНИЕ СКОПЕЛОС, ПАНАГИЦА НА ПИРГОС СКОПЕЛОС, БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

ПАНАГИЦА НА ПИРГОС

Островот Скопелос има околу 365 цркви исто толку денови во годината. Една од најпопуларните е црквата Панагица од Пиргос, кој се наоѓа на карпа на десниот крај на старо пристаниште на Скопелос. Тоа е видливо насекаде и е заштитен знак на Место град Скопје. На истото место стои од 1660 година, е посветен на Воведението на Богородица и се слави на 21 ноември.

skopelos com Panagitsa на Пиргос црковен град

Црквата на Панагица од Пиргос или црквата Богородица е прекрасна варосана црква со мала купола со плочи од чеша и карактеристичниот крст на врвот, што се издвојува од зеленилото на Скопелос. Црквата се наоѓа на висока точка на Скопелос Хора, веројатно на местото на стара венецијанска тврдина.

Scopelos com црква хора град Панагица Пиргос

Има околу 70 скалила што водат до варосаната мала историска црква. Ова не ги одвраќа стотиците посетители кои секојдневно го посетуваат. На крајот на краиштата, тие не само што се качуваат по скалите за да се восхитуваат на оваа уникатна капела, туку и уживаат во прекрасниот поглед на Егејското Море и Хора на островот.

До црквата Скопелос Панагица од Пиргос, има живописен мал храм, кој е посветен на Денот на светците.

skopelos Panagitsa црковен хор

ИСТОРИЈА

Познато е дека црквата е изградена по венецијанската окупација на островот, во 1660 година.

црквата skopelos com Панагица ту пиргу

Црквата е изградена на местото на стара венецијанска тврдина, а можно е материјалите од тврдината да се користени во изградбата на црквата. Црквата претрпе неколку реновирања и реставрации низ вековите, вклучително и поправки по земјотреси и пожари.

Сегашниот изглед на Панагица од Пиргос Црквата е резултат на голем проект за реставрација што се случи во 1960-тите, чија цел беше да се зачуваат првобитните карактеристики на црквата и да се обноват нејзините фрески и украси. Денес, црквата е популарна туристичка атракција и важно религиозно место за локалното население.

Внатрешни работи

Внатре, посетителите можат да видат прекрасни фрески и икони, како и украсен иконостас, кој е дрвен екран што ги дели наосот и светилиштето на црквата. Иконостасот е украсен со икони на разни светци и библиски сцени и е значајна карактеристика на грчката православна црковна архитектура.

скопела црква Панагица внатрешен град

Црквата има традиционален грчки православен дизајн, со наос, светилиште и иконостас што ги дели двете. Наосот е главната област каде што собранието седи или стои за време на богослужбите, додека светилиштето е резервирано за свештенството и е местото каде што се наоѓа олтарот.

скопела црква Панагица внатрешен град

 Внатрешноста на црквата на Панагица од Пиргос in Скопелос Хора е импозантна и убава како и целиот пејзаж. Црквата, која датира од 17 век, го следи сложениот крстоносен тип со четири колони. Во внатрешноста ќе се восхитувате на слики од 18 и 19 век.

Иконостасот на храмот исто така датира од 17 век. Ќе видите и голема икона, каде што се шпекулира дека е спасена од морето.

скопела црква Панагица внатрешен град

Иконите во грчкото православие ги прикажуваат Исус Христос, Дева Марија и разни светци. Се верува дека иконите се свети и верниците ги почитуваат за време на верските служби.

Покрај фреските и иконостасот, во внатрешноста на црквата има и лустер и свеќници, кои го дополнуваат целокупниот амбиент на просторот.

skopelos com Panagitsa of pyrgos chruch chora town

Посетителите на Панагица од Пиргос Црква во Место град Скопје можете да уживате во убавината на внатрешноста на црквата додека се запознавате со богатата историја и култура на регионот.

Во внатрешноста на црквата посетителите можат да видат прекрасни фрески и икони, како и украсен иконостас. Црквата е отворена за посетители во текот на денот, но од посетителите се бара да се облекуваат со почит и да ги почитуваат обичаите и традициите на Грчката православна црква.

БРАКОВИ – КРШТЕЊА

Панагица од Пиргос Црква во Место град Скопје нуди услуги за бракови и крштевки, бидејќи е грчка православна црква. Многу парови избираат да се венчаат во оваа прекрасна црква поради нејзината прекрасна архитектура и нејзината локација во срцето на Место град Скопје, што го прави популарна дестинација за свадбени церемонии.

Да се ​​венчаат во Панагица од Пиргос Црквата, паровите ќе треба да ги следат правилата и прописите поставени од Грчката православна црква, кои вклучуваат предбрачно советување и други барања. Тие, исто така, ќе треба да ги добијат потребните документи и дозволи од надлежните органи во Грција.

Слично на тоа Панагица од Пиргос Црквата нуди услуги за крштевање за доенчиња и мали деца. Родителите ќе треба да се договорат со црквата и да ја обезбедат потребната документација за да ги крстат нивните деца.

skopelos com Chora град панорамски

Се препорачува да се контактирате со црковните власти или со Општина Скопелос за конкретни информации за барањата и процедурите за стапување во брак или крштевање во Панагица од Пиргос Црква, бидејќи деталите може да варираат во зависност од индивидуалните околности и правилата на Грчката православна црква. Свештеник задолжен за црквата е отец Николај Касандријан

skopelos com Panagitsa of pyrgos chruch chora town

Црквата е популарна дестинација за посетителите на Скопелос, кои доаѓаат да се восхитуваат на архитектурата и погледите на градот и на Егејското Море.

21 Ноември - Ден на Грчкото православие

Црквата е исто така важно верско место за локалното население, кое го слави празникот Воведение на Богородица на 21 ноември.

skopelos com Panagitsa of Pirgos црквата свештенички град

Грчката православна црква го слави празникот Воведение на Богородица на 21 ноември. Празникот се слави со Божествена Литургија и други верски обреди цркви околу светот. На островот Скопелос во Грција, празникот е особено значаен бидејќи е денот кога на Панагица на црквата Пиргос, позната и како црква на Воведение на Богородица, се слави.

ЕКСТРА СОВЕТИ

    • Црквата е отворена за посетители во текот на денот, но од посетителите се бара да се облекуваат со почит и да ги почитуваат обичаите и традициите на Грчката православна црква.
    • Панагица од Пиргос се смета за митропола на Скопелос.
    • Најдобро време од денот за посета на црквата е зајдисонце. На ова романтично место не се прават само свадби, туку и предлози за свадби.Skopelos com Chora Beach Ammos Plaka Beach Beach Town
    • Под црквата се наоѓа плажата Плакеш или според мештаните: Плака. Како што велеа „Ајде да пливаме на Плака“. Плажата е неорганизирана со многу крупни камчиња, но идеална за капење Скопелос Хора

Генерално, архитектурата на Панагица од Пиргос Црквата е прекрасен пример за дизајн на грчката православна црква, со својата препознатлива купола со крст.

skopelos com градска хора ноќ

Тоа е значајна религиозна и културна знаменитост во Место град Скопје, и дестинација што мора да ја посетите за сите заинтересирани за грчката православна уметност. Тој е исто така важен дел од културното и историското наследство на Скопелос, а неговата архитектура и дизајн ја одразуваат богатата и разновидна историја на островот.

 

Skopelos.com -  Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com -  skopelos.com/blog

Автор -  Адрина  Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co -  Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво