Карневал на Скопелос

БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS, ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ СКОПЕЛОС, КАРНЕВАЛ СКОПЕЛОС, КУЛТУРА СКОПЕЛОС, ТРАТА(ТРАЛ), БРАМДИ, СВАДБЕНА ПОВОЈА, „ДОБРОТО“, карневал во Скопелос, традиции на островот Скопелос, културата на Скопелос, Брам, Скопелос, Скопелос чист понеделник 

СКОПЕЛОС КАРНИВАЛ

Убавиот скопје е остров со изненадувања !!! Покрај неспоредливата природна убавина, Скопелос има и многу силни точки за прикажување. Дојдете и поминете традиционален Ноќта на вештерките во Скопелос за вистинска забава !!!

Карневал во Скопелос, традиции на островот Скопелос, култура на Скопелос, добро е скопје

На крајот на краиштата, карневалските обичаи на Скопелос се најинтересни. Понатаму, културата на Скопелос е полна со изненадувања.

СОВЕТ 1: Првите доселеници на островот биле Пепаретос и Стафилос, и двајцата синови на богот Дионис, богот на плодноста, лозите и виното. Така, карневалските обичаи се вкоренети во античката традиција, популарното „пепаритео вино“ и прославите се одржувале во чест на богот Дионис.

СОВЕТ 2: Песните на карневалот Скопелос се претежно непристојни песни бидејќи содржат многу „забранети“ зборови. И покрај забавата на карневалот, сите го пеат без разлика на возраста и социјалната класа.

СОВЕТ 3: Многу настани беа смешни претстави на секојдневните активности. Пример е мечка (аркудијарис) и докторот.

СОВЕТ 4: Theвонарите (кудоунатоите) и мавтуните биле мажи кои носеле маски и седеле во соседството на Панагица.Ените беа засрамени дури и да им се приближат, бидејќи нивната забава беше вулгарен јазик и провокативно задевање.

 

Некои древни обичаи преживеале до денес. Сите локални жители на Скопелос, децата и
возрасните со радост и радост ги оживуваат своите традиции секоја година на Ноќта на вештерките. Карневалски настани
се толку важни што во старите времиња, локалното население што работеше далеку од островот се врати дома
овие денови да ги прослават нивните посебни обичаи. Покрај тоа, традициите на островот Скопелос сè уште се живи.

ПОЧЕТНА КАРНЕВАЛ НА СКОПЕЛОС

Карневалот трае три недели. Карневалските обичаи започнуваат од „Цикнопемпти“(четврток). Групи млади и стари облечени маскенбал висат по уличките на Скопелос. Смеење, пеење и задевање со сите, завршувајќи во таверна во Скопелос и забавувајќи се до раните утрински часови. Најпознатите карневалски обичаи за Ноќта на вештерките во Скопелос се свадбената поворка и „доброто“, „брамдес“ и трата (Трал).

СКОПЕЛОСНА СВЕТСКА ПРОЦЕзија, „ДОБРА“

Во последната недела од карневалот се организира голема парада која ја претставува свадбената поворка Скопелос. Улогата на невестата ја игра маскиран маж, додека сите сатиризираат лик. во текот на пеат, познатите „непристојни“ и некарневалски песни и тие пијат среќно.

 

Карневал во Скопелос, традиции на скопскиот остров, култура на Скопелос

СКОПЕЛОС „БРАМДИ“

на „Брамдес“ се традиционалните носии на Скопелос. Тие носат добри марамчиња, панталони, фустанели (локална носија за мажи) и сребрени шарпаси (цапразија). Тие се шетаат по уличките на Скопелос и ја пеат епската скопска песна „Влача“.

„Брамдесите“ се собираат во Гифторема, Милос секогаш пее и танцува. Домаќинствата ги отвораат своите домови за да им понудат на своите Скопели традиционални слатки како пудинг од ориз (ризогало), галактомбуреко како и бесконечно вино.

СКОПЕЛОС „ТРАТА“ (ТРАВЛ)

Последната недела славеше обичај на Скопелос Трата. Заматените маскенбал носат чамец направен од трска и дрво, трата. На нивниот пат, тие пеат непристојни песни, пијат, и задевајте го присутните. Тие држат мрежи на пример и ги фаќаат минувачите.

Карневалот во Скопелос, традиции на островот Скопелос, третира скопјеМаскенбал се и следбениците на тратата. Заедно завршуваат на плажа каде што ќе ја испуштат тратата. Веселбата и орото траат до раните утрински часови.

СОВЕТ: Овој обичај влече корени во нападите кои ги прифаќаат островите во Егејското Море од страшните пирати.

„ЧИСОВ ПОНДЕН“ ВО СКОПЕЛОС

На чист понеделник (првиот ден од Великиот пост) Скопелитите сликаат така што поцрвенуваат крст на челата и закачуваат гранка од зумбули во ушите. Денот се слави со јадење на пост, како и пиење вино во плажи, во нивните колиби и полињата.

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво