БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS, МАНЦИЈА НА ВАКРАТСА, КУЛТУРА СКОПЕЛОС, СВЕДНИЦИ СКОПЕЛОС, ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ СКОПЕЛОС, Музеи СКОПЕЛОС, Замок Вакрица Скопелос, на музеи во Скопелос, Култура Скопелос, центар за култура, уметнички изложби, мора да ги види во Скопелос

 

МУЗЕЈ НА СКОПЕЛОС

Скопелос припаѓа на кластерот Северни Споради. Се смета за најзелениот остров во Егејското Море бидејќи Скопелос е покриен со 80% од борови шуми. Покрај природните убавини, Скопелос има и културно наследство. Тоа е остров со многу традиции и обичаи како и разни легенди. Скопелос има силен културен карактер и неколку музеи презентирајте го.

МАНЦИЈА НА ВАКРАТСА

вакратска палата на скопје, музеи скопели, центар за култура, ликовна изложбаЗамок Вакрица се наоѓа во соседството на Агиос Мајкл во Скопелос Хора веднаш над плажата. Самиот замок е дониран од Антигони Вакраца од семејството Вакраца - Рембаки во 1995 година на општина Скопелос со крајна цел да стане музеј. Како што се случи во 2001 година. Посетата на овој музеј е пријатно патување низ времето.

на Замок Вакрица е типична трикатна палата од минатиот век. Поточно, станува збор за куќа од 18 век која апсолутно го илустрира тоа време. Дворецот му припаѓал на научникот, сенаторот и пратеник во парламентот Стаматис Вакраца. Посебно импресивен е дворот на куќата со палмата која доминира во средината.

ВАКРАТСА СЕМЕЈНО

Семејството Вакраца го донираше не само својот дом туку и неговата богата содржина. Ќе имате можност да се восхитувате на вредните наследства и личните работи на семејството Вакраца како што се резбаниот рачно изработен мебел, бесценетите слики, традиционалните женски носии, ретки книги, везот, везот, порцеланот, приборот за домаќинство и многу повеќе.

вакратска палата на скопје, музеи скопели, центар за култура, ликовна изложба

За докторот, сенаторот Стаматис Вакратсас, се вели дека повикал одлични личности од тоа време во оваа куќа. На јадење се водеа важни политички дебати соба на замокот, во кој се вклучени Елефтериос Венизелос, генералот Велисариос, па дури и Николас Пластирас. Замокот го посетиле и големи интелектуални научници како Костис Паламас и Александар Пападијамантис.

Па, описот што совршено се совпаѓа со Замок Вакрица е културен центар.

Освен тоа, во замокот Вакраса сè уште се медицинските инструменти и дипломите на докторот Стаматис Вакрацас и неговата ќерка на Антигони Вакраца, исто така докторка. Всушност, Антигони Вакрацас беше активен член на познатиот тим на Александар Флеминг. Г. Флеминг е познат во светот уште од откривањето на пеницилинот.


вакритска палата на скопје, музеи скопели
КУЛТУРАЛЕН ЦЕНТАР

 

вакритска палата на скопје, музеи скопели

Замок Вакрица е многу повеќе од музеј. Тоа е културен центар. Всушност, општината Скопелос целосно ја користи областа, бидејќи таму често се случуваат разни културни настани. Презентации на книги, изложби на сликарство, уметнички изложби, тури со водич и многу повеќе. Една година, во рамките на 5. Фестивал на традиционални игри „Дијамантис Палеологос“, беше домаќин на колекцијата локални носии на „Плејмобил“ од Петрос Каминотис, бидејќи беше истакната традиционалната невестинска носија.

Да заклучиме, едно од задолжителните посети во Скопелос е Замок Вакрица.

 

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво