Веселба и рими: Песните на Апокриите во Скопелос

Песни на Skopelos Apokries, Skopelos Carnival Songs, Skopelos songs of Apokries, Apokries in Skopelos, Apokries обичаи во Скопелос, карневал на островот Скопелос, прослава на карневалот во Скопелос, Грчки карневалски традиции, настани на карневалот на Скопелос, обичаи на карневалот на Скопелос, обичаи на карневалот на Скопелос, обичај на грчкиот остров Карневалска парада на Скопелос, Почит на карневалот во Скопелос, традиции на островот Скопелос, Фестивал Апокриес на островот Скопелос, Култура на Скопелос, северни споради, Грција, грчки острови, дестинации за грчки скапоцени камења, Блог на Скопелос, Блогспот на Скопелос, блогирање на Скопелос, блогови на Скопелос, блогери на Скопелос

Веселба и рими: Истражување на песните на Апокриите во Скопелос

 

На островот Скопелос, Апокрие е време на радосни веселби, жива музика и живописни паради. Локалните жители и посетителите го прифаќаат духот на сезоната на карневалот со елаборирани костими, шарени маски и бујно танцување. Улиците на Место град Скопје и Скопелос Села оживуваат со поворки, каде што веселбите маршираат низ кривулестите калдрмани патеки, прикажувајќи ја својата елаборирана облека и ширејќи веселба до присутните.

Во текот на периодот на Апокриес, разни настани и активности се организираат низ островот за да се вклучи заедницата и да се поттикне чувството за другарство. Традиционалната грчка музика го исполнува воздухот додека луѓето се собираат на отворено за да уживаат во настапите во живо и раздвиженото танцување до доцна во ноќта.

Додека локалното население и посетителите се собираат за да се причестат во веселбата на Апокриес, тие се засегнати од традиционалните мелодии кои се пренесуваат низ генерации. често има инструменталисти кои ги придружуваат песните. Бузуки, баглама, гитара и тамбура се омилените инструменти на жителите на Скопелос.

ФЕСТИВАЛ АПОКРИ ВО МИНАТОТО

Ноќта на вештерките во Скопелос, како и во цела Грција, е можност за забава и веселба. Во старите времиња, песните со пцовки се пееја на сите настани за Ноќта на вештерките. Први тоа го направија „мутсуните“ како што се нарекуваат маскенбалите, „ѕвонарите“ со ѕвончиња и црн шал на лицата и „бамдите“ кои носат бела облека, црн шал на главата и многу сребрени додатоци. Одеа по улиците и плоштадите и пееја разни песни, често со секакви вулгарности.

Апокрии на карневалот на Скопелос во Скопелос Апокриес Обичаи во песните на Скопелос

ПЕСНИТЕ НА АПОКРИИТЕ

Апокрие песните во Скопелос го одразуваат различното културно наследство на островот. Секоја мелодија носи уникатна приказна, мешајќи елементи од грчкиот фолклор, историја и митологија во музички приказни кои ја воодушевуваат публиката од сите возрасти.

Повеќето карневалски песни на Скопелос се напишани со дур или мол и се танцуваат во 2/4. Како и сите островски танци.

Сепак, среде радоста, од суштинско значење е да се признае дека не сите песни на Apokries се придржуваат до соодветните јазични стандарди бидејќи користат „забранети“ зборови за одредена публика.

ПЕСНИ ВО КАЛЕС

Во секое маало минуваат низ поворката, во која глумат невестата и младоженецот, застануваат да танцуваат и да пеат стихови на љубовта, љубовта и убавината на природата. Нивното патување изгледа како мелодија што се менува, континуирана серенада која ја опишува радоста на празникот. Музиката и песните што можат да се слушнат ги потсетуваат древните празнични церемонии на Дионис, пренесувајќи аура на митски живот што се оживува секоја година.

 

ПЕСНИ ВО ТРАТА

Карактерот на песните се менува во обичајот на Трата. Парадата, „екипажот“ на тралот, танцува и пее карневалски, сатирични песни. Тие песни се „перпаската“, кои исмеваат моменти од секојдневието и луѓето. Најчесто овие песни содржат „лоши“ зборови. Не недостигаат закачки кои ги насмеа присутните.

Скопелос карневалски апокрии во Скопелос Апокриес Царински песни

ВАЖНОСТА НА ПЕСНИТЕ

Како што се развива сезоната пред Великиот пост, отворајќи го патот за веселбата на карневалот, музиката се појавува како чукање на срцето во центарот на овие радосни свечености. Овде, навлегуваме во душата на песните на карневалот во Скопелос, откопувајќи ја човечката суштина во себе:

Разновидни музички вкусови:

Песните на карневалот во Скопелос опфаќаат низа музички жанрови, од народни мелодии со чест на времето до современи мелодии со кои се допираат прстите. Овие хармонии разгоруваат чувство на возбуда и создаваат атмосфера полна со радост.

Раскажување низ песна:

Во стиховите од песните на карневалот во Скопелос се вртат приказни кои се вртат околу самата суштина на самиот карневал. Тие ткаат наративи кои ги повторуваат обичаите, традициите и каприците на сезоната - било да е тоа ставање маски, разиграни маскирања или хумористични ескапади кои ги осветлуваат прославите.

Уметноста на спонтаноста:

Многу од овие карневалски песни поседуваат посебен квалитет: импровизација. Со учесниците и изведувачите кои изработуваат стихови во лет, има инфузија на спонтаност и инвентивност што ги поттикнува веселбите. Ова е погодно за разиграни размени и добродушно задевање меѓу учесниците.

Карневал во Скопелос, обичаи на Скопелос, карневал во Скопелос, обичаи во Скопелос, свадбена поворка, Брамдес, Трата, триодио, чист понеделник, пепел понеделник, грчки обичаи, годишни настани, северни споради, Грција, грчки острови

Музички придружници:

Традиционалните инструменти како што се бузуки, хармоника и гитара обезбедуваат позадина на мелодичните гласови за време на карневалот во Скопелос. Овие инструменти ѝ вдахнуваат живот на музиката, внесувајќи ја со ритмичка виталност што ги оживува прославите.

Составен дел на свеченостите:

Карневалските песни стојат како камен-темелник на пошироките карневалски свечености на островот Скопелос. Тие ги красат парадите, собирите и соарите во неделите пред Великиот пост. Додека мелодиите резонираат, тие ја влеваат атмосферата со заеднички дух, обединувајќи ги учесниците и гледачите.

Таписерија на наследство:

Надвор од самото забава, Песните на карневалот во Скопелос се нишките што го сплетуваат културното наследство. Тие служат како чувари на уникатното наследство на островот, сложено испреплетено со грчкиот фолклор и негуваните карневалски обичаи кои се пренесуваат низ генерации.

Накратко, песните на карневалот Скопелос даваат живот во бујните прослави на островот за време на сезоната на Апокрис. Тие ткаат културно ткиво, оставајќи трајни впечатоци кај локалното население и туристите, поттикнувајќи универзална врска.

Песните на карневалот Скопелос, кои на грчки јазик се нарекуваат „Apokries“, вдишуваат живот во богатото празнично наследство на островот. Апокриес, радосната карневалска сезона, со себе носи симфонија од звуци што одекнуваат низ шармантните улици на Скопелос. Меѓу живата музика и бурните веселби, песните играат централна улога во доловувањето на суштината на оваа енергична прослава. Сепак, важно е да се забележи дека иако многу од овие песни се возбудливи и весели, некои може да содржат стихови со несоодветен јазик.

Скопелос апокриес песни карневалски песни грчки обичаи апокри фестивал на островот Скопелос

ЕПСКАТА БАЛАДА „ВЛАЧА“ (селанка)

„Да одиме Влача во далечното кафуле, да пиеме влашка сумада и да разговараме...

Не сакам сумада, па ни аргиле, сакам само лукуми и слатко кафе да мамат...

„Одиме Влача, оти се раздени, нè најде и се разбуди првата дневна светлина“.

„Одиме Влача, на далечното речно точение, Ти ќе ги переш алиштата, додека јас пеам, знаеш“.

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво