Волшебната таписерија на културни настани на островот Скопелос - лето 2023 година

ЛЕТНИ КУЛТУРНИ НАСТАНИ НА СКОПЕЛОС, ЛЕТНИ КУЛТУРНИ НАСТАНИ, ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА КНИГАТА СКОПЕЛОС, ЛОКАЛНИ ПРИКАЗНИ НА СКОПЕЛОС, НАРОДНИ ПРИКАЗНИ СКОПЕЛОС, ФЕСТИВАЛ СКОПЕЛОС, СКОПЕЛОС ПОИМНИК ФЕСТИВАЛ, СКОПЕЛОС ГИОРГОС МИХЕЛИС, СЕВЕРНИ СПОРАДИ, ГРЦИЈА, КУЛТУРНИ НАСТАНИ ВО СКОПЕЛОС, , ЛЕТНИ НАСТАНИ ВО СКОПЕЛОС, ПРАЗНИЦИ ВО СКОПЕЛОС, ЛЕТО ВО СКОПЕЛОС2023СУММ, БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

КУЛТУРНИ НАСТАНИ СКОПЕЛОС 2023

По големиот успех на фестивал на ребетико и 8-ми фестивал на традиционални игри Дијамантис Палеологос, продолжуваат културните настани на Скопелос.

Културно здружение на Село Глуша – ГИОРГОС МИХЕЛИС КУЛТУРНО ЛЕТО

Џорџ Микелис беше почитувана личност за островот Скопелос, тој служеше како градоначалник. Жителите на островот и Културно-рекреативното друштво на сјај Скопелос го почитува неговиот спомен со истоимените тридневни настани.

Настаните ќе се одржат на 4,5,6 август на училишниот стадион на село Глоша.

 

skopelos com културни настани лето

– 4:

Настанот е возбудлив танцов перформанс на „Децата на сјај".

skopelos glossa село

– 5:

Театарска претстава. Театарската група „фтоу и аут“ ќе се претстави со претставата „свиткање“.

– 6:

Концерт со островот уметници. Концерт со музичари од Островот насловен „Вечерва нашиот остров пее“.

презентација на книгата „Приказни за Скопелос“

Во недела на 6 август во 20.30 часот во повеќенаменската сала „Орфеј“ во Скопелос ќе се одржи презентација на книгата „Приказни за Скопелос“, од Катерина Провиа-Лемисија. Ова е прв обид да се соберат бајки од Скопелос и Село Глуша.

skopelos com културни настани лето

Презентацијата на книгата ќе ја направат филолозите и основачки членови на Центарот за студии на островот Скопелос, Елени Спилиоти и Катерина Цавелопулу. Госпоѓица. Николета Сиру, професор по хемија и исто така основач на Здружението КМНС ќе чита извадоци од бајките од збирката. Вреди да се напомене дека книгата е уште еден издавачки зафат на Центарот за студии и г. Катерина Провиа-Левизија е основач на КМНС Книгата е објавена непосредно пред божиќните празници, во 300 примероци и е распродадена. Така следеше негова републикација. Скопелосските приказни може да се купат во недела на презентацијата, потпишана од авторот, како и од книжарницата Хочарупа во Скопелос. Исто така од Центарот за студии на островот Скопелос со испраќање порака на skopelos.culture@gmail.com.

skopelos com Panagitsa of pyrgos chruch chora town

Волшебната таписерија на културни настани на островот Скопелос

🌿🎭🎶

Сместен во лазурната прегратка на Егејското Море, островот Скопелос не е само рај на прекрасни пејзажи и кристални води, туку и ризница на културно богатство што оживува преку неговата енергична низа на културни настани. Дали овие настани се повеќе од обични собири? тие се нишките што ги плетеат минатото, сегашноста и иднината на островот во хипнотизирачка таписерија на традиција, уметност и заедница.

Превземи

🎉🏛️

Во срцето на културниот календар на Скопелос се неговите религиозни фестивали, каде што се испреплетуваат духовното и културното наследство на островот. Од почитните поворки до живата музика и танцот, овие прослави оддаваат почит на вековните традиции. Свеченоста на секоја црква е доказ за длабоко вкоренетата вера на островот и шанса за локалното население и посетителите да се причестат во длабоко трогателно искуство.

СКОПЕЛОС АГИОС РИГИНОС

🎨🖌️

Уметничкиот дух на Скопелос процвета преку уметнички изложби што го прелистуваат островот, трансформирајќи ги неговите прекрасни пејзажи во платна и скулптури. Овие изложби ја прикажуваат креативната моќ на локалното население и посетителите уметници, нудејќи им увид во нивните толкувања на убавината и културата на островот. Талкајте низ галериите, впијте ги боите и формите и почувствувајте го пулсот на уметничкото чукање на срцето на Скопелос.

🎭🎻

Музиката и танцот одекнуваат низ островот за време на изведбите кои вдишуваат живот во ноќта. Традиционалните грчки мелодии и сложените танци го исполнуваат воздухот, повикувајќи ги сите да се придружат на прославата. Додека ѕвездите трепкаат над главата, хармоничниот ритам на културното наследство на Скопелос одекнува низ секоја нота и чекор, оставајќи неизбришлив белег на душата.

skopelos com ребетико фестивалска музика

🏺🎨

Зачекорете во светот на занаетчиството преку работилници кои ги одржуваат живи древните вештини. Научете ја уметноста на грнчарството, прифатете ги техниките на ткаење и потопете се во прецизниот процес на производство на маслиново масло. Овие практични искуства го поврзуваат минатото со сегашноста, овозможувајќи ви да ги цените вештините кои се одликувале со времето што го обликувале идентитетот на Скопелос.

уметници од скопје, будала, манталис јани, дрво, микросипување модел бродоградувач

🌞🎉

Без разлика дали се работи за национален празник или локална прослава, Скопелос знае како да се забавува во духот на радоста. Парадите се движат низ шармантните улици, смеата се меша со солениот морски ветре, а островот пулсира со заразна енергија. Овие моменти ја доловуваат суштината на островот, потсетувајќи нè дека културата не е статична; тоа е жив ентитет кој дише и напредува во срцата на оние кои го негуваат.

Во срцето на Егејот, културните настани на островот Скопелос се повеќе од обични прилики; тие се нишки кои го преплетуваат минатото на островот со неговата сегашност, создавајќи енергична и динамична таписерија на наследство и креативност. Со секој настан, Скопелос ве поканува да станете дел од неговата приказна, да се нурнете во неговите традиции и да ја откриете магијата што го прави овој остров волшебна дестинација како ниедна друга.

🌅🎶🌺

Skopelos.com -  Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com -  skopelos.com/blog

Автор -  Адрина  Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co -  Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво