Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

ВРЕДИ ДА СЕ ПОГЛЕДНЕ

Гробницата на Стафилос, 4 км од главниот град. Неговото богато богатство ги натерало археолозите да го заклучат гробот е оној на антички крал. Денес богатството може да се види во музејот на блискиот град Волос, на спротивниот брег на Грција.
Неколкуте остатоци од храмот на Асклипио (4th век п.н.е.), на плажа, во близина на главниот град.
Замокот на градот Скопелос (13th век), високо над главниот град, на местото на античката акропола. Денес остануваат многу малку урнатини.
Античките гробници ископани во карпите, во Сентукија, во планината Делфи. Поради нивната локација, до нив може да се стигнат само пеш.

Другите интересни урнатини на старите места

ПанормосWallидот Кастро - 5 век п.н.е.

Две кружни кули на врвот на мал рид плус дел од adидот на цитаделата се сите што остануваат од античкиот град, кој веројатно се протегал по целата долина. Западната кула е датирана 5th век и источниот 4th век п.н.е. Многу скулптурирани камења и парчиња грнчарија се распоредени околу локацијата. Можеби биле и храм посветен на богот Пан.

Света Софија, стара христијанска црква во Бло - 6 век п.н.е.

Ако сте вистински заинтересирани за антички остатоци, урнатините на оваа црква може да се најдат, во густи грмушки, зад куќата во која се наоѓаат столбовите за електрична енергија. Оваа куќа случајно, се одликува со популарната локална приказна книга Гејтс на ветрот.

Inидот на Калиро Селинус ( Лутраки) - 5 век п.н.е.

Оваа тврдина била 350m над морското ниво и била изградена на мал рид. Остатоците од неговиот wallид сè уште можат да се видат. Овде бил и храмот на Атина (Минева), бидејќи е пронајден натпис - Клеанети Диодоро, свештеничка Минева. Откриена е и статуа на Венера, плус добра репродукција на статуа на Дева Минерва од Фидија, керамика, монети и мермерен гроб за погреб од римската ера. Исто така, делови од два антички wallsида можат да се видат на улицата што тече зад кафулиња at Лутраки. Оваа улица е лево додека пристапувате кон морето.

Антички урнатини на римски бањи - Катакало, Лутраки

Во карпаното лице, директно покрај морето, се наоѓаат остатоците од римските бањи. Локалното население вели дека има и остатоци под морето во областа.

Останува храмот на Ефестос (Вулкан), Аг. Константинос - 3rd век п.н.е.

Ефестос, еден од 12 боговите на Олимп, беше бог на Fire and Metal. Тој беше син на Зевс и Ира. Од двата мита за него, беше и оној. И двајцата велат дека тој е роден инвалид и грд! Значи, не се одвива многу за него навистина. Сепак, против овие шанси тој успеа да се ожени со Афродити, и покрај тоа што никогаш не го сакаше; но не пред неговата мајка да се обиде да се извлече со него фрлајќи го од врвот на Олимп! За среќа 2 демо-богови го пронајдоа и го одведоа во пештерата во близина на морето каде што научи да работи со бакар. Таму го испланираше одмаздата. Тој направи и ја испрати својата мајка престол во кој имало пар тајни манаки. Кога таа седна, тие автоматски ја заглавија. Боговите ја повикаа Ефестатос да помогне да ја ослободи, но тој одби. Така, Дионис доброволно се пријавил да го напие пијан и да го донесе. И така го стори, на магаре! После објавувањето на Ира, Ефестос останал и работел со фалсификување, доколку направил неколку интересни работи, вклучувајќи ахилово оружје за оклоп, градите на Херкулес и стрелките на Аполон. Римскиот збор „Вулкан“ имал англиски збор „вулкан“ како збор „Ефастос“ на грчки јазик и го дава зборот „ефеисто“.

Temидот на храмот (веројатно Минерва) останува зад црквата Полемистра, црквата е изградена покрај плоштад кој е поддржан од два wallsида од 6 / 5 век п.н.е.

Кули - област Глокса - 4 век п.н.е.

Селинус се соочил на југ, така што поголемиот дел од северната област не бил видлив од тврдината и ги поставил во ранлива позиција Затоа, изградени се неколку кули за набудување. Земјоделските работници може да се соберат таму и да го сигнализираат градот.

Саркофаг

Саркофагот може да се најде:

  • Прилепувајќи се од внатрешниот wallид во првата продавница, надвор од ридот зад продавницата за торти Амброзија Град Скопелос.
  • Wallидани во црквата Свети Мајкл Синадон и црквата Панагија Елефтеротирија.
  • Алупи- доцен хеленистички
  • Сендуки - 4 антички гробници ископани во карпата - Стоунџа
  • Аликиас - сличен во стилот на гробовите Сендукија; овој саркофаг без капак е во маслинка, а не на прошетка, а е тешко и тешко да се најде.

Многу храмови, обично посветени на Минерва, постоеле, но многу малку преживеале. Сите остатоци биле edидани во христијанските цркви што го зазедоа своето место.