Гапе Гуруни – Светилник Гуруни

SKOPELOS GAPE GOUROUNI, SKOPELOS Lighthouse GOUROUNI, SKOPELOS HISTORY, SKOPELOS СВЕДНИЦИ, СКОПЕЛОС МОРА ДА ЈА ВИДИ, СКОПЕЛОС МОРА ДА ГО ПОСЕТИ, ЛЕТНАТА ДЕСТИНАЦИЈА СКОПЕЛОС, СРЕЌЕН ПАТНИК СКОПЕЛОС, ПАТУВАЊЕ ВО СКОПЕЛОС, СКОПЕЛОС НАЈДОБРИОТ ОСТРОВ ВО СВЕТОТ, ПОСЕТЕ ГО СКОПЕЛОС, СКОПЕЛОС, СКОПЕЛОС, АЦИЈА ВО СКОПЕЛОС, ПРАЗНИЦИ ВО СЕВЕРНИ СПОРАДИ, Островот ХОПИНГ, СЕВЕРНИ СПОРАДИ, СКИЈАТОС СКОПЕЛОС АЛОНИСОС, ПАТУВАЊЕ ВО СЕВЕРНИТЕ СПОРАДИ, Грција, БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

Гапе Гуруни – Светилник Гуруни

Светилникот на островот е типично висока структура слична на кула изградена на брегот или брегот на островот што емитира светлина за да ги води бродовите и чамците кои пловат низ блиските води. Светлината од светилникот делува како предупредувачки сигнал за да им помогне на бродовите да избегнат опасните области, како што се карпести брегови, гребени или други опасности што може да предизвикаат нивно насукање или губење во морето.

Skopelos com Gape Gourouni Фарос Светилник Gourouni

Светилниците често се гледаат како симболи на безбедност, водство и надеж, особено во време на темнина, бури или неизвесност. Тие се користат со векови како помагала за навигација, а многу светилници низ светот станаа иконски знаменитости и културни симболи, што ја претставуваат важноста на поморската трговија, истражување и патување. Покрај нивната практична функција, светилниците ја инспирираа литературата, уметноста и митологијата и ја претставуваат човечката упорност, издржливост и моќта на светлината пред лицето на темнината.

СЈИЛНИК КАЈ ГАПЕ ГУРУНИ

Светилникот Gourouni, кој се наоѓа на 10 километри од село Глоша, изграден е на најсеверната точка на островот Скопелос. Тој е еден од најстарите светилници во Грција. Високата кула во форма на цилиндар е со висина од 8 метри, па затоа нуди неспоредлив поглед на бескрајното синило на Егејското Море. Светилникот е видлив од главниот пристаниште Скопелос а неговиот светлосен зрак е видлив на растојание од 17 наутички милји.

Skopelos com Gape Gourouni Фарос Светилник Gourouni

 

Светилникот Гурууни работеше на маслена ламба. Оваа состојба преовладуваше до 1984 година кога беше сменет во електричен систем со светилка за фосилни гасови. Во 1989 година, од денес, стана автоматски.

„Гуруни“ на грчки значи свиња, името потекнува од фактот што местото е обликувано од муцката на свиња на далечина. За време на летната туристичка сезона светилникот е отворен за посетителите на островот да можат да го посетат и да уживаат во уникатната панорама, особено на зајдисонце.

ОФИЦИЈАЛНА РЕГИСТРАЦИЈА ВО СПОРЕДОТ НА ИНДУСТРИСКИ АРХИВИ

Светилникот првично беше избран да се гради во областа „Палиофанаро“, но конечно беше одлучено да се подигне на Кејп Гуруни, кој нудеше подобро осветлување.

Изграден е во 1889 година од страна на грчката држава со нафта како извор на енергија. Фокусната висина на светилникот е 70 метри, а висината на кулата е 14 метри. Светилникот е класифициран како катадиоптрик од класа C.

Skopelos com Gape Gourouni Фарос Светилник Gourouni

Светлината емитирана од светилникот беше стабилна бела светлина, светла и слаба, флуктуирајќи се до бел блесок на секои две-три минути и светлина од 20 наутички милји. Овие податоци се обезбедени од маркерот на светилникот од 1934 година.

Светилникот Гуруни остана исклучен во текот на Втората светска војна и остана затворен. Повторно е отворен во 1944 година, за време на реконструкцијата на светилничката мрежа, со нафта како извор на енергија. Во 1984 година светилникот беше електрифициран и работеше како надгледуван електричен светилник до 1989 година кога беше целосно автоматизиран.

Skopelos com Gape Gourouni Фарос Светилник Gourouni

Денес, според Извештаи за индустриски залихи, главната карактеристика на светилникот, освен неговата висина, се трите бели блесоци на секои 30 секунди и одблесокот од 20 наутички милји.

Куќата на приземје се состои од три соби, хол, кујна и магацин соба со вкупна површина од 140 кв.м. Во близина на објектот има печка и WC Целиот објект е изграден со „пори“, односно вулкански лак. Овој материјал е избран бидејќи е полесен од каменот.

Skopelos com Gape Gourouni Фарос Светилник Gourouni

Заштитен светилник од историски интерес

Светилникот на Кејп Гуруни во Скопелос е класифициран како заштитен светилник од историски интерес од страна на Министерството за култура на Грција во 1996 година. Тоа значи дека светилникот е признат како важен споменик на културното наследство на земјата и е предмет на посебни ограничувања за негово зачувување и заштита.

Skopelos com Gape Gourouni Фарос Светилник GourouniТоа исто така значи дека светилникот може да има ограничено работно време или ограничен јавен пристап. Пред да го посетите светилникот Gourouni во Скопелос, треба да ги проверите најновите информации и ограничувања со локалните власти или локални организации одговорни за управување со светилникот.

пристапност до светилникот

Како што веќе беше наведено, светилникот Гурууни се наоѓа на најсеверната страна на островот Скопелос, во близина на село Глоша. За да стигнат до светилникот, посетителите можеби ќе треба да патуваат по неасфалтирани или земјени патишта, како што често се случува со светилниците лоцирани на оддалечени или нерамни локации.

Состојбата на патот што води до светилникот Гуруни може да варира во зависност од времето услови, распореди за одржување и други фактори. Посетителите треба да бидат подготвени за потенцијално нерамномерно или нерамно возење, а се препорачува да се користи цврсто возило што може да се справи со теренот.

Skopelos com Gape Gourouni Фарос Светилник Gourouni

Исто така, важно е да се забележи дека светилниците може да имаат ограничен пристап или ограничени часови на посета од безбедносни или зачувани причини. Пред да го посетат светилникот Гурууни, посетителите треба да проверат локалните власти или тур-оператори за ажурирани информации за пристапноста, условите на патиштата и упатствата за посета.

Приближувањето и достигнувањето до импресивниот светилник има мал степен на тешкотија. Деспотската зграда се наоѓа на 10 км од Село Глуша. Од таму има пат да се оди со кола. Првите 8 километри се со асфалтирани патишта и има 3 километри земјени патишта.
Конкретно, земјениот пат има многу камења и некои ситни пропусти, а на некои места е тесен што дозволува поминување само на еден автомобил. Со автомобил, гостите можат да стигнат до оградата од бодликава жица на светилникот, но потребна е грижа ако возилото е ниско.

СВЕТСКИ ДЕН НА СЈИЛНИЦИТЕ

Светскиот ден на светилниците, познат и како Меѓународен викенд на светилниците и светилниците, се слави секоја година на третиот викенд од август. Во 2023 година, викендот паѓа од 19 до 20 август. Тоа е, исто така, ден за славење на придонесите на луѓето кои работеле на изградба, одржување и управување со светилници низ целиот свет. Многу светилници ширум светот, исто така, нудат специјални тури, настани и активности на овој ден за промовирање на јавната свест и благодарност за овие иконски структури.

Skopelos com Gape Gourouni Фарос Светилник Gourouni

На островот Скопелос во Грција, доминантниот светилник во Гапе Гуруни, кој одигра важна улога во водење на бродови низ Егејското Море. Светскиот ден на светилниците на островот Скопелос е можност да се оддаде почит на историјата и културното значење на овие градби, кои со генерации служеле како светилници за безбедност и сигурност за морнарите и рибарите.

Skopelos com Gape Gourouni Фарос Светилник Gourouni

Оние кои го посетуваат светилникот на Кејп Гуруни се импресионирани од неговата локација и погледот на бескрајното сино и Егејското Море.

Денес, светилникот е една од најважните знаменитости на Скопелос и може да биде посетен од туристи.

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво