Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Остров Северо-Западен Егеј, источно од Скијатос и западно од Алонинос. Има долга тесна форма со обем 95.8 км. крајбрежен периметар 67 км, максимална должина 17 км и максимална ширина 8 km. Скопелос е еден од неколку острови што ја сочинуваат островската група на Северните споради. Поради планинскиот терен на островот, најголемиот дел од брегот е недостапен. Посетителите на Скопелос ќе бидат воодушевени од откривањето на бројните приватни плажи на островот Скопелос, во Спорадес, Грција, од кои повеќето се достапни со брод или преку мали и тешки патеки.

Неговото население е скоро жители на 6000; тоа е најголемиот остров на Северните споради.

Островот припаѓа на провинцијата Магнезија и има една општина. Општина Скопелос го има истиот именуван пазар, Глоса и Нео климата ( Елиос) Општината има површина од 96.299 квадратни километри

Скопелос има планински басен - релјеф, а бреговите се карпести. Најголеми заливи се заливите на Скопелос, каде е и пристаниште, Агнонтас и Панормос. Карпите силно паѓаат во морето во најголемиот дел од брегот. Планините доминираат во западните и источните делови на островот. Постојат две планини над 500 m; Делфи (681 м) во центарот на островот и Палуки (546 м) на југоистокот. Главниот пристаниште Скопелос понекогаш може да се затвори заради времето услови бидејќи е сместен во северниот дел на островот. Помалите заливи на Стафилос, Agnondas на јужниот брег и Панормос на запад нудат подобра заштита.

Климата на Скопелос е блага и здрава. Островот има богато никне со борови дрвја, маслинови дрвја, бадеми, сливи и лозја.