Дигитално место за бродоломот „Христофорос“.

ДИГИТАЛНО СПОТ СКОПЕЛОС, СКОПЕЛОС АГНОНТАС, SKOPELOS SHIPWRECK, SKOPELOS CHRISTOFORS SHIPWRECK, SKOPELOS ПАНОРМОС, СКОПЕЛОС НУРКАН ТУРИЗАМ, СВЕДНИЦИ СКОПЕЛОС, АТРАКЦИИ СКОПЕЛОС, НУКАЊЕ СКОПЕЛОС, на плажите СКОПЕЛОС, СЕВЕРНИ СПОРАДИ СКОПЕЛОС, НУКАРСКИ ЦЕНТАР СКОПЕЛОС, ХРИСТОФОРОС СКОПЕЛОС, БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

Дигитално место за бродоломот „Христофорос“.

Дигитално место во Агнонтас: Што точно е тоа?

Дигиталната точка во Агнотас пристаниште е центар за информирање и подигање на свеста на јавноста во врска со бродоломот Кристофорос во Панормос Островот залив Скопелос.

Стокфели села пристаништа Агнонтас воздушна фотографија

Виртуелното нуркање се врши со уреди за виртуелна реалност (ВР), дигитален материјал (видеа и фотографии), цртежи на бродоломот Кристофорос и дополнителен информативен материјал за него.
Виртуелното патување дава доволно информации за други потонати пронајдени во морската област Магнезија и Северна Споради, исто така.

Датумот на отворање на „Дигитална точка“ во Агнонтас беше на 8 јули 2022 година. Оттогаш е отворен секој ден од 17:00 до 21:30 часот, со бесплатен влез за јавноста.

Нуркањето туризам на Скопелос е зголемен. На Центар за нуркање на Скопелос, кој се наоѓа на Хотел Адрина Бич in Панормос, создадена е во 2015 година.

Бродот Христофорос 

Нашиот брод „Христофорос“ е класичен пример за товарен брод „колиер“. Колиерските бродови биле изградени за транспорт на јаглен или „црни дијаманти“, како што се нарекувале во тие денови. Бродот Кристофорос е долг 85 метри и широк 13 метри.

skopelos christophoros брод

Бродот Кристофорос бил изграден во јануари 1950 година. Местото на производство било бродоградилиштето Гранџмаут во Шкотска. Нејзиното првобитно име беше „Томас Харди“. Од 1968 до 1975 година патуваше под името „Бирлинг“. Товарниот брод беше официјално регистриран во грчката трговска флота во 1976 година. Оттогаш патуваше како „Христофорос“.

skopelos christophoros бродолом дигитално место

Хрониката на тонењето

Утрото на 2 октомври 1983 година, товарниот брод „Христофорос“ отплови на уште едно патување од Волос до пристаништето Пиреја со Алжир за неговата крајна дестинација. Бродот носел 2,600 тони цемент, а екипажот бил составен од 15 луѓе.

skopelos christophoros бродолом дигитално место

Иако, на времето условите беа погодни, во текот на вечерта што се промени. На времето стана дождливо со засилен северен ветер. Потоа, забележано е навалување од 7 степени кон десната страна, кое со текот на времето се зголемувало. Под овие услови, и додека бродот се наоѓал на 12 nm северно од островот Понтикониси, бродот го променил курсот во потрага по безбедно сидро, што по предлог на рибарскиот брод Џанакис бил Панормос на Скопелос.

Бродот стигна Панормос Заливот околу 16:00 часот. Една од отворите на мостот веќе била скршена од брановите, поради што мостот бил однесен. Десниот наклон од 7 степени стана 17 степени и беше откриено дека водата тече во бр. 1 труп. Иако пумпата беше вклучена, нивото на водата остана стабилно. Беше околу 20:00 часот кога зголемувањето на наклонот предизвика десната кабина да се најде во морето.

skopelos christophoros бродолом дигитално место

Во 22:00 часот капетанот и гемиџиите во директна консултација со Министерството за трговски превоз дале наредба на екипажот да го напушти бродот. Капетанот, поручникот и квартот останаа на бродот, истражувајќи ги со рибарскиот брод Џанакис длабочините околу сидрото за безбедно да го закотват бродот. Сепак, немаше можности за тоа. Како резултат на тоа, последните преостанати патници го напуштиле бродот. Кристофор конечно потона во 05:30 часот наутро на 3 октомври 1983 година на длабочина од 43 метри.

Потонатиот брод „Христофорос“ е пристапна подводна глетка

Поминаа скоро 40 години, а бродоломот „Христофорос“ продолжува да биде во исправена положба на дното на Панормос во Скопелос.

skopelos christophoros бродолом дигитално место

Бродот Кристофорос сега и официјално е достапен за јавноста. Беа потребни неколку години напор за да се постигне пристапност за нуркање до бродоломот во Панормос Заливот. Подводните антиквитети на Министерството за култура, регионот Тесалија и Центарот за нуркање Скопелос соработуваа за да го наследат. Оваа соработка доведе до обнова на археолошкиот локалитет во Панормос, нудејќи и на јавноста можност да се нурне во бродоломот на Кристофорос.

 

Skopelos.com -  Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com -  skopelos.com/blog

Автор -  Адрина  Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co -  Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво