ДРАКОНТОСЧИЗА СКОПЕЛОС, ЛЕГЕНДИ СКОПЕЛОС, ИСТОРИЈА СКОПЕЛОС, СВЕДНИЦИ СКОПЕЛОС, КУЛТУРА СКОПЕЛОС, АГИОС РИГИНОС СКОПЕЛОС, ЕЛИОС ВО СКОПЕЛОС, СТАФИЛОС ВО СКОПЕЛОС, АГНОНТАС ВО СКОПЕЛОС, VУБОВИ ВО СКОПЕЛОС, БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

ДРАКОНТОСКИЗМА СКОПЕЛОС

Островот Скопелос е многу богат не само со неверојатни пејзажи, туку и со извонредни легенди. Легендите и приказните се пренесуваат од колено на колено и создале различни народни традиции. Дури и заштитникот на Скопелос, Агиос Ригинос, заслужено ја заработи својата титула. Бидејќи тој го уби лошиот змеј ги спаси Скопелитите кои страдаа со години.
Оваа локална легенда се однесува на Свети Ригинос и змејот. Исто така, го објаснува името дадено на конкретната карпа.

drakontoschisma scopelos, agios riginos scopelos, skopelos legjendes

ЛЕГЕНДА

Поточно во Скопелос, помеѓу Стафилос Амаранти, постои импресивна карпа позната Drakontoschisma. Гледајќи ја карпата Змеј (Drakontoschisma) имате впечаток дека е внимателно исечена од човечка рака. Оваа локација го добила своето име по традиционалната легенда за Скопелос. По Агиос Ригинос спасен со својата храброст го спаси островот Скопелос… Оваа приказна започнува пред 800 години…

ДРАКОНТОСКИЗМА СКОПЕЛОС

Пред околу 800 години во Скопелос се појави страшен змеј. Змејот пријатно ги изеде жителите, во суштина ги уништи, па беше невозможно некој да живее во Скопелос. Затоа Скопелитите биле принудени да го напуштат својот сакан остров. Згора на тоа, дури и од соседните острови испраќале чамци полни со затвореници кои биле осудени на смрт за да ги изеде страшниот змеј.

Меѓутоа, штом Агиос Ригинос бил информиран за оваа трагична ситуација, тој решил да го гони змејот. Затоа се качи како морнар во брод за осуденици. Кога излегол од чамецот, ѕверот го видел. Очигледно, змејот бил исплашен. Додека Агиос Ригинос слета во Елиос Скопелос извика: „Каде во Божјата милост (Елеос) е чудовиштето“. Потоа Агиос Ригинос почнал да го лови змејот. Ловот завршил во точната позиција помеѓу Стафилос Агнонтас во Скопелос. Немајќи друго бегство, змејот скокна на карпа која води кон морето и беше убиена. Планината се раздели, земјата се повлече, морето беше растргнато и оттогаш областа се викаше Драконтошизам.

 

СОВЕТИ:

  •  agios riginos skopelos, drakontoschisma skopelos, skopelos legjendesДраконтошизам можете да му се восхитувате само одозгора, бидејќи е достапен само за море со приватен брод.
  • Брегот на Елиос именувана по Свети Ригинос извика: „Каде во Божјата милост (елос на грчки) е astверот“.
  • Агиос Ригинос се празнува на 25 февруари. Секоја година на 24 февруари се посетуваат светите мошти на Свети Ригинос. Турата започнува од неговиот манастир и завршува во Христовата црква.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

 

 

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво