Фолклорен музеј на Скопелос

БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS,  ФОЛКЛОР МУЗЕЈ НА СКОПЕЛОС, Музеи СКОПЕЛОС, КУЛТУРА СКОПЕЛОС, СВЕДНИЦИ СКОПЕЛОС, ТРАДИЦИИ СКОПЕЛОС, ЦАРИНА СКОПЕЛОС, ТРАДИЦИОНАЛНА НОСИЈА НА СКОПЕЛОС, ТРАДИЦИОНАЛНА НЕВЕЛИСКА НОСИЈА НА СКОПЕЛОС, ГРАНЧАРИ ВО СКОПЕЛОС, МИКРО бродоградба

МУЗЕЈ НА СКОПЕЛОС

Скопелос е остров со одлично културно наследство. Имагинативните митови ја збогатуваат историјата на островот. Традициите и обичаите го прават животот во Скопелос многу интересен. Значи, не само што можете да го посетите величествениот плажи но можете и да ја посетите Музеи на Скопелос.

фолклорни музејски скопли, музеи скопели, традиционална носија

ФОЛКЛОР МУЗЕЈ НА СКОПЕЛОС

Фолклорен музеј на Скопелос (тел. +30 2424023494) се наоѓа во Чора, во близина на зградата на ОТЕ. Официјално работи од август 1992 година. Од тој датум официјално се отворија вратите за јавноста.  

Музејот е всушност во трикатна зграда, стара вила која датира од 1795 година. Семејството Хаџистаматис – Николаидис ја подари оваа куќа на општина Скопелос. Оваа зграда претрпе многу оштетувања од земјотресите од 1963 година. Меѓутоа, властите на Скопелос ја обновиле куќата во 1971 година. Додека тие се фокусираат на одржување на традиционалната боја и во нејзината внатрешност и надворешност.

Скопелос Хора се карактеризира како „традиционална населба“, бидејќи го одржуваше својот оригинален стил низ годините.

 

фолклорен музеј скопје, музеи скопје

музеј

Покрај тоа, на Фолклорен музеј на Скопелос е целосно опремен замок од минатиот век кој зрачи со стил на живот на секојдневно семејство. Скопелитите со задоволство донираа текстил, везови, слики, алатки, мебел и секојдневни предмети и мебел. Семејството на Николаид, исто така, донираше на музејот голем дел од традиционалната колекција.

На приземјето на Музејот ќе се восхитувате на традиционалната невестинска носија на Скопелос и на сиот мираз што го подготвила невестата. Има уште многу жени и црно-бели фотографии. Жената која го чуваше грчкото знаме на Олимпијадата во Атланта во 1996 година ја носеше традиционалната невестинска носија на Скопелос.

На горните два ката од зградата ќе имате можност да ја видите и колекцијата на традиционална керамика ВО Скопелос од семејството Родиос и колекцијата на везови од семејството Георгара.

ЗБИРУВАЕ НА Музеј СКОПЕЛОС ФОЛКЛОР

Автентичната колекција на Фолклорен музеј на Скопелос е збогатен со популарните ножеви за резбарење на Јанис Лемонис. Ова уметник е познат по ножевите, кои имаат рачка за животни. Тие, исто така, ги гравираат нивните метали квартетските песни посветени на нас од нашиот голем поет Georgeорџ Сеферис.

фолклорен музеј скопје, музеи скопје

Микро бродоградбата е добро позната во Скопелос. Популарниот бродоградител г. Triantafyllos Boudalas донираше одлична колекција рачно изработени чамци. Неговото најважно дело е претставувањето на тарсаната, терминологија за традиционалното бродоградилиште.

Сите предмети што се изложени во нашиот музеј ја прикажуваат народната уметност и традиционалните обичаи на островот. Покрај тоа, целиот мебел го одразува начинот на живот и културата на Скопелос во текот на минатиот век.

на Фолклорен музеј на Скопелос работи наутро и попладне. Продолжувањето со конкретниот музеј всушност вклучува водење во различни културни настани и едукативни програми.

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво