Музеј на маслинка во Скопелос - Семејство Антониу Скопелос

СЕМЕЈСТВО СКОПЕЛОС АНТОНИУ, МУЗЕЈ НА МАСЛИНСКА МЕЛНИЦА СКОПЕЛОС, МАСЛИНСКО МАСЛО СКОПЕЛОС, МАСЛИНА СКОПЕЛОС, МАСЛИНСКА ЧАСКА СКОПЕЛОС, ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРОИЗВОДИ СКОПЕЛОС, ХРАНА СКОПЕЛОС , ЛОКАЛНИ ПРОИЗВОДИ НА СКОПЕЛОС, МАСЛИНСКО МАСЛО СКОПЕЛОС, СЕВЕРНИ СПОРАДИ, ГРЦИЈА, ГРЧКИ ОСТРОВИ, БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

Музеј на маслинка во Скопелос - Семејство Антониу Скопелос

Локални производи на Скопелос

МАСЛИНСКОТО ДРВО

Маслиновото дрво се појавило пред околу 7000 години во медитеранскиот регион. Маслиновото овошје отсекогаш се поврзувало со медитеранските луѓе и нивниот начин на живот.

маслинки

Особено во Грција, маслинката се смета за благословено овошје уште од античко време. Грците ја сакаат и почитуваат маслиновото дрво, како составен дел од грчката култура и традиција, но и како глобален симбол на мирот.

Локални производи Скопелос, музеј на маслинка во Скопелос

Маслинови дрвја цветаат на крајот на пролетта. Процесот на берба на маслинки трае од крајот на септември до крајот на февруари, во зависност од сортата на маслинката.

МАСЛИНАТА ВО ГРЧКАТА МИТОЛОГИЈА

Атина, главниот град на Грција, го добила името по античката божица Атина. Всушност, како што дознаваме од митологијата, имало интензивен конфликт помеѓу божицата на мудроста Атена и богот на морето Посејдон.
Поточно, двата бога го презедоа градот. Затоа решиле да го остават народот да избере кој ќе биде конечниот заштитник на градот.
Атина понуди маслиново дрво, а Посејдон извор. Маслиновото дрво преовладувало бидејќи се сметало за врховен симбол на мудроста, знаењето, моќта и изобилството.

skopelos олимписки игри маслиново маичка

Во античко време, олимписките шампиони биле крунисани со венец направен од маслиново гранче наречено „котинус“. До денес, симболот на маслинката е сè уште истакнат на Олимписките игри.

ДЕНЕСНИЦИТЕ МАСЛИНА

Во нашево време, маслиновото дрво продолжува да го има својот гламур. Маслиновото овошје и неговите деривати се незаменливи во нашата секојдневна исхрана. Сите експерти ја нагласуваат важноста на хранливите материи што ги нуди маслинката.

Медитеранската област, особено Грција, останува место број еден за производство на екстра девственото маслиново масло.

Бујниот остров Скопелос е благословено место со земјоделско производство. Маслиновото масло и маслинките од Скопелос се стоки кои не само што се произведуваат на островот туку и се извезуваат.

skopelos маслиново масло antoniou семејство

На островот Скопелос има најсовремена преса за маслинки на Семејството Антониу со историја и традиција повеќе од еден век.

 

СЕМЕЈСТВО АНТОНИУ

Семејството Антониу е традиционална семејна компанија, лоцирана во Село Глуша на островот Скопелос. Со традиционалната маслинка работи од 1890 година.

Креативното патување на компанијата го започнал прадедото на семејството Џорџ I. Антониу во 1890 година.

skopelos маслиново масло antoniou семејство

Патувањето продолжи со дедо Џон Ц. Антониу. Тој ја следеше еволуцијата на времето и применуваше нови методи и средства, како што се хидраулични преси и центрифугални машини.

Денес семејството Антониу, со почитување на традицијата и долгогодишното искуство во индустријата, располага со модерни капацитети во сјај Скопелос.

 

skopelos маслиново масло antoniou семејство

Главна грижа на компанијата е производството, изборот и стандардизацијата на екстра девственото маслиново масло со одличен квалитет. Маслиновото масло секогаш треба да содржи богати хранливи материи и да ја задржи совршената арома и уникатниот овошен вкус што го нуди само свежото и здраво маслиново овошје.

Површината на традиционалните маслинови градини е вкупно 60 хектари и се наоѓаат на северозапад од Скопелос и околу село Глоша на надморска височина од 250м.

За производство на маслиново масло во Семејство Антониу, се користат маслинки од сортите Амфиси и Коронеики.

skopelos маслиново масло antoniou семејство

МУЗЕЈ ЗА МАСЛИНСКА

Семејството Антониу нуди нешто повеќе од само екстра девствено маслиново масло. Тие нудат искуство за производство на маслиново масло? што се крие зад шишињата со маслиново масло во кое сите уживаме.

skopelos маслиново масло antoniou семејство

За оние кои се заинтересирани да дознаат повеќе за историјата на маслиновото масло во Скопелос, семејството Антониу ги собра сите историски податоци на површина од 1000 кв.м. внатре во неговиот имот. Музејот на маслиново печат, како и фабриката е отворена цела година. Сепак, турите се организираат на барање.

Обиколката на Музејот за маслиново масло во семејството Антониу е патување низ времето низ историјата на производството на маслиново масло. Од времето кога користеле камења и земјоделски животни, мелници и преси до денес, каде што користат ултрамодерни центрифугални машини.

skopelos маслиново масло antoniou семејство

Посетителите можат да научат сè за маслиновото дрво и целиот процес на производство на маслиново масло, од бербата на маслиновото до последното флаширање на маслиновото масло. Турата е водена од аудио водич, видеа, фотографии и секако разглед на експонатите кои семејството ги има изложено.

Машините на традиционалната семејна маслинка и други предмети што се користат во процесот на производство на маслиново масло од антиката до околу 1950-тите.

Несомнено оваа кратка станица во Музејот на маслиново масло на Семејство Антониу вреди да се посети. Маслиноводеница, Музеј на маслиново масло, Маслиново храна Дегустација на производи, продавница за маслиново масло и производи од маслиново дрво сите на едно место!

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

 

 

 

 

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво