Сувенири + Прави и не на манастирите и црквите во Скопелос

СКОПЕЛОС ВЕРСКИ СУВЕНИРИ, СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ, СКОПЕЛОС ЦРКИ, SKOPELOS DO AND DONT'S, SKOPELOS MOUNTAIN PALUKI, SKOPELOS РЕЛИГИСКИ ПРОСЛАВИ, ПОСЕТА НА СКОПЕЛОС ЦРКИ, ПОСЕТЕ ГО СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ, СЕВЕРНИ СПОРАДИ, ГРЦИЈА, БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

Религиозни сувенири + правење и не на Скопелос Манастири Цркви

Скопелос е живописен грчки остров сместен во Егејското Море. Овој зелен остров е дом на над 360 цркви и капели. Овие цркви се разликуваат по големина, возраст и архитектонски стил, почнувајќи од мали капели сместени во маслинови градини до поголеми, поистакнати цркви во градовите и села. Богатата историја на островот и силно религиозно наследство придонесоа за ширење на овие цркви низ нејзиниот пејсаж.

Островот цркви не се само места за богослужба, туку и архитектонски чуда што ја опфаќаат богатата историја и културно наследство на островот. Сместени на врвот на ридовите, сместени во маслинови градини и сместени покрај тесни улички со калдрма, овие цркви нудат волшебен спој на традиционални и византиски влијанија во нивните дизајни.

Најиконската меѓу нив е Црквата на Агиос Јоанис, познат по појавувањето во филмот „Mamma Mia!“ со својата впечатлива бела надворешност и панорамски поглед на азурното море.

на Скопелос цркви не се само религиозни места? тие служат како живи сведоштва за трајната духовност на островот и уметничката моќ на неговите занаетчии низ вековите.

Зачекорувањето во црква во Скопелос е исто како да влезете во временска капсула, каде што сложените фрески, прецизно врежаните дрвени иконостаси и сложените мозаици ги превезуваат посетителите во минато време. Внатрешноста на цркви често прикажува спој на религиозна посветеност и уметничко изразување, со живописни прикази на светци, библиски сцени и религиозна симболика што ги красат ѕидовите.

овие цркви стоеле отпорни низ вековите, преживеале земјотреси и менувале режими, а сето тоа останувајќи централно во животите на островјаните. Без разлика дали ги истражувате тесните улички на Место град Скопје или навлегување во руралните предели, островот цркви нудат не само увид во неговите религиозни традиции, туку и можност да ја цениме безвременската убавина и спокојство што го дефинираат уникатниот карактер на Скопелос.

ШТО ДА КУПУВА ОД НИВ ЦРКИ И НА МАНАТЕРИИ

При посета на манастири на планината Палуки и другите популарни Манастири Цркви на островот Скопелос, ќе најдете избор на значајни и локално направени предмети кои служат како прекрасни сувенири или знаци на вашето духовно патување. Религиозните сувенири на Скопелос се посебни. Еве неколку работи што можете да размислите за купување:

 1. Благословени свеќи: Свеќите имаат посебно значење во верските практики. Купете благословени свеќи од манастири да се користи за време на сесиите за молитва или медитација дома, или како симбол на светлина и надеж. Верски сувенири на Скопелос.  skopelos com skopelos верски сувенири посетуваат цркви манастири
 2. Маслиново масло и мед: Островот Скопелос е познат по производството на маслиново масло и мед. Многумина манастири произведуваат сопствено органско маслиново масло и мед, кои се чисти и со одличен квалитет.sapouni skopelos
 3. Традиционални ракотворби: Некои манастири може да понуди традиционални ракотворби направени од локални занаетчии. Овие занаети може да вклучуваат ткаен текстил, керамика или дрвени предмети, од кои секој го одразува културното наследство на островот. skopelos com skopelos верски сувенири посетуваат цркви манастири
 4. Билни чаеви и лековити билки: Монашките заедници често одгледуваат билки и произведуваат билни чаеви познати по нивните смирувачки и лековити својства. Овие билни чаеви можат да бидат прекрасен начин да го донесете вкусот на Скопелос дома со вас. skopelos com skopelos верски сувенири посетуваат цркви манастири
 5. Локални производи и деликатеси: Некои манастири може да понуди производи направени од самите монаси, како конзерви, џемови или слатки. Овие производи често користат локални состојки и ги следат традиционалните рецепти.Дамаскина Скопелос
 6. Благословени нараквици или мониста: Некои манастири понудете благословени нараквици како религиозни сувенири или молитвени мониста, за кои се верува дека носат духовна енергија и заштита.

Запомнете дека купувањата од манастири често придонесуваат за одржување и поддршка на овие свети места, дозволувајќи им да ја продолжат својата духовна работа и да служат како засолништа на мирот и за посетителите и за аџиите.

Што прави и што не треба при посета на Манастири И ЦРКИ ОСТРОВ СКОПЕЛОС:

ДОС:
 1. Бидете почитувани: На манастири се места за богослужба и духовна контемплација. Одржувајте почит и спуштете го гласот за да не ја нарушите мирната атмосфера.
 2. Следете ги манастирските правила: Некои манастири може да има конкретни правила или упатства за посетителите. Следете ги сите знаци или упатства дадени од монасите или персоналот за да обезбедите хармонична посета.
 3. Внимавајте на политиките за фотографија: Почитувајте ги политиките за фотографија на манастири. Некои може да дозволат фотографирање во одредени области, додека други може целосно да го забранат. Секогаш барајте дозвола пред да фотографирате, особено внатре во цркви.
 4. Замолчете ги вашите уреди: Исклучете ги мобилните телефони и избегнувајте да користите гласни електронски уреди додека сте во монашките области. Тишината им овозможува на посетителите целосно да се потопат во мирното опкружување.
 5. Донирајте ако сакате: Ако го цените искуството и сакате да го поддржите одржувањето на манастири, слободно донирајте. Придонесите често помагаат да се зачуваат овие историски и духовни локалитети.

Манастири на Скопелос Агиос Јоанис Продромос Фото

Не:
 1. Услуги за молитва „Не вознемирувај“.: Ако се случи да посетите за време на молитва или церемонија, набљудувајте тивко од далечина со почит. Избегнувајте да ги прекинувате монасите или верниците за време на нивните ритуали.
 2. Не допирајте артефакти: Додека го истражувате манастири, воздржете се од допирање верски артефакти, икони или фрески. Овие древни богатства се деликатни и треба да се сочуваат за идните генерации.
 3. Не се впуштајте во гласни разговори: Гласните разговори може да го нарушат мирниот амбиент на манастири. Одржувајте тивок тон и зачувајте ги дискусиите за надвор од светите области.
 4. Не носете несоодветна облека: Избегнувајте да носите облека за плажа или откриена облека при посета на манастири. Таквата облека се смета за непочитување во овие свети простори.
 5. Не бирајте цвеќиња и не го вознемирувајте дивиот свет: Почитувајте ја природната средина околу манастирите. Избегнувајте берење цвеќиња или вознемирување на локалниот див свет, бидејќи тие играат клучна улога во екосистемот.
 6. Не ловете: Ловот е забранет на планината Палуки, поради што е рај за малите животни и љубителите на природата.

Манастири на Скопелос Агиа Варвара Фото

 

Следејќи ги овие работи што треба и да не правите, можете да обезбедите респектабилна и пријатна посета на манастирите во Планина Палуки или другите Манастири и Цркви на островот Скопелос и целосно го ценат духовното и историското значење на овие извонредни места.

Без разлика дали барате духовна утеха, културно збогатување или едноставно поврзување со природата, манастирите на Скопелос ве покануваат да тргнете на трансформативно патување. Овие свети светилишта, вткаени во ткивото на историјата на островот, нудат шанса повторно да се откриеме среде спокојната убавина на Скопелос.

Дојдете и доживејте ја суштината на духовноста и спокојството на островот Скопелос - каде времето застанува, а душата наоѓа утеха.

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво