БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS, ЛЕГЕНДИ СКОПЕЛОС, АТРАКЦИИ СКОПЕЛОС, СВЕДНИЦИ СКОПЕЛОС, КУЛТУРА СКОПЕЛОС, БОГАТСТВА СКОПЕЛОС, СКРИЕНИ БОГАТСТВА СКОПЕЛОС, ПРИНЦ СТАФИЛОС, на плажите СКОПЕЛОС. ТРАДИЦИИ СКОПЕЛОС, ПЛАНИНА ПАЛУКИ СКОПЕЛОС, ПАЛОЈКИ СКОПЕЛОС, СЕНТУКИЈА ВО СКОПЕЛОС, СТАФИЛОС СКОПЕЛОС, Достапност СКОПЕЛОС, ДАСИЈА СКОПЕЛОС, АДРИНА Хотели НА СКОПЕЛОС,  АДРИНА ХОТЕЛ НА ПЛАЖА,  АДРИНА РЕЗОРТОТ И СПА

ТРГОВИ НА СКОПЕЛОС

Скопелос ги плени своите посетители и со убавината на природниот пејзаж и со магичниот свет на легендите што ја придружуваат историјата на островот.

Првото име на Скопелос во античко време било Пепаритос. Ова име доаѓа од првиот жител на островот Пепаритос. Пепаритос, заедно со неговиот брат Стафилос, синовите на Аријадна (принцезата на Минојското царство на Крит) и богот Дионис (богот на виното и лозјата), најпрво се населиле во Скопелос. Оттука и познатото „Вино Пепаритос“. Имаше тврдење дека локалното население дури го користело ова извонредно вино во изградбата на храмови и куќи.

Многу од легендите на Скопелос се однесуваат на добро скриени богатства.

БОГАТСТВОТО НА ПЛАНИНАТА ПАЛУКИ

Едно од скриените богатства на Скопелос е на планината Палуки, веднаш спроти Место град Скопје. Многумина манастири постојат на планината Палуки.палучки планински скопели, богатства и легенди скопели, манастир на агија варвара

Човек од Скопелос сонувал да најде богатство, но никому не смее да каже. Меѓутоа, стравот преовладувал и овој човек не отишол сам на местото што го видел во сон, туку со пријателите. Го нашле местото и ископале, но се што можеле да видат е котел полн со јаглен.

СЕНТУКИЈА ВО СКОПЕЛОС

Друга легенда тврди дека се крие уште едно богатство Сентукија на Скопелос. Навистина, змеј го сокри ова богатство. Всушност, богатството е закопано на точното место каде што изгрева првиот зрак на сонцето во одредено време од годината.

sentoukia scopelos, археолошки места scopelos, врежани гробници, scopelos место

 

Никој сè уште не го пронашол богатството. Иако многумина направија неочекувани напори да го пронајдат. Овие напори дури се претпоставува дека ги уништиле античките саркофаги (гробници) во областа.

ПРИНЦ СТАФИЛОС (принц стафилос) Остров

Скопелос Стафилос Тумб Аеро Фотографија
 

 

Друга легенда на Скопелос спомнува скриено богатство на Стафилос остров (принц Стафилос). Поради претстојното богатство на врвот на островот, направени се многу неформални ископувања. Толку многу што дури и античките градби на островот беа оштетени од манијата на локалното население да го пронајдат посакуваното богатство.

Достапност

Друга легенда се однесува на прекрасното Плажа Глифонери. Бидејќи имало скриено богатство на точката Ставрос (Крст) под камен.

Но, за да се открие ова богатство, првите двајца браќа близнаци мора да бидат убиени.

АДРИНА ТРЕASА ВО ПАНОРМОС

хотелски скопли, богатства скопели, хотели на адрини скопели, хотел на плажа на адрина

Очигледно, убавината и прекрасната природна глетка во Адрина не се случајни. Андрини плажи се во Панормос. Според легендата, нивното име потекнува од единствениот женски пират, Адрина.

Пират Адрина беше многу динамична жена, предизвикувајќи страв и ужас. Но, како жена, и покрај нејзината динамична личност, љубовта беше приоритет во нејзиниот живот. Така, кога нејзиниот сакан, капетан пират бил убиен во една од битките, таа го сокрила своето богатство во истоимената област и извршила самоубиство паѓајќи од карпите.

на Адрина Хотели стои наметнување внатре Панормос. Адрина Хотели се состојат од 4-вездички Адрина Плажа хотел и 5 ѕвезди Адрина Одморалиште и Спа.

хотелски скопли, богатства скопели, хотели на адрини, скопли, одморалиште и бањи, адрина плажа

ДАСИЈА

Наспроти Милан плажа е прекрасниот ненаселен остров Дасија. Според една стара легенда Во Дасија имало добро скриено богатство во една од пештерите.

Милија плажа скепели, милија скелети, скопски плажи

Во многу стари времиња, богатството, сместено во длабок бунар, го чувало црнец кој седел на столче од мермер и пушел луле за тутун. Внимавајте... секој што сака прво да го земе богатството, мора да убие еден од неговите роднини.

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво