Куќа на Павлос Нирвана

Куќата на Павлос Нирвана е домаќин на Историскиот музеј на Скопелос, изложбата Пепаритос од антиката до денес

Скопелос Куќа на Павлос Нирвана, Историски музеј на Скопелос, Музеи Скопелос, Скопелос Разгледувања, Северни споради, Грција, грчка култура, грчки острови

МУЗЕИ СКОПЕЛОС

КУЌА ПАВЛОС НИРВАНА

Павлос Нирвана е истакнат грчки писател и научник на модерното време. Тој е роден и го поминал детството на островот Скопелос. Името Павлос Нирвана беше всушност литературниот псевдоним, додека неговото вистинско име беше Петрос К. Апостолидис.

Негувањето и талентот на Павлос Нирвана му овозможиле, освен хроничар и поет, да се занимава и со пишување драми и романи. Во истата куќа, освен Павлос Нирвана, кратко време бил угостен и писателот Александрос Пападијамантис додека учел во старото училиште во Скопелос.

Куќата на Павлос Нирвана е дефинитивно една од најважните точки на интерес и во северните споради и во префектурата Магнезија. Работи како Историски музеј на Скопелос од јуни 2018 година. Домаќин на изложбата „Пепаритос - Скопелос: Историјата на градот од антиката до нашите денови“.

Затоа домот денес се претвори во интересен изложбен простор на историјата и културата на островот. Таму гостинот ќе го види долгото патување на Скопелос од антиката до сега. Непознати времиња, византиски период, модерни времиња до денес.

Двокатната зграда се наоѓа во Место град Скопје, внатре во традиционалната населба. Се наоѓа во соседството на Агиос Јоанис, во близина на црквата Тројца Архиереи. Понатаму, домот има амфитеатрален поглед на Хора и графичкото пристаниште Скопелос.

Куќата е изградена во првата половина на 19 век, а нејзината реконструкција е извршена во периодот 2004 - 2005 година. Во 1965 година е проектирана од Министерството за култура како Историски споменик на архитектонско наследство. Куќата е автентичен пример на традиционалната архитектура на Скопелос, а особено е една од градбите од „македонски стил“ е главно каменоизградена зграда со два ката и подрум.

Заградениот покриен трем кој доминира на предната фасада „шачниси“ е силна традиционална карактеристика. Интересен е и стилот на ѕидањето наречен „цатма“.

Влезот е бесплатен.

Во август останува отворен од 19:30 до 22:00 часот

 

 

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (427) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (49) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (79) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (101) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (39) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Скопелос 370 03 GR
Добиете насоки

Skopelos.com - Напишувајќи QR код

Куќа на Павлос Нирвана
Booking.com

Испратете го вашиот бизнис БЕСПЛАТНО

Дали сте сопственик на деловна активност? Поднесете го вашиот бизнис за БЕСПЛАТНО ТУКА. Бидете сигурни дека вашите информации се ажурирани.