Успение на Богородица во селото Глоса

Црквата Успение на Богородица во Глоса се наоѓа во срцето на селото

Скопелос Успение Богородица Мај, Успение на Богородица, црква Панагија сјај Скопелос, црква Скопелос сјај, Скопелос цркви, Скопелос Разгледувања, религија на Скопелос, Село Глуша, култура Скопелос, остров Скопелос, северни споради, Грција

УСпение на Богородица

Црквата Богородица во Село Глуша го слави својот најзначаен повод на 15 август, датум од големо значење во грчкото православие. Овој ден е посветен на Панагија или Богородица. Поточно, се слави на Успение на Богородица, што го означува смртта на Панагија, мајката Христова. Тоа е свечен ден на сеќавање и посветеност низ цела Грција.

Црквата Успение на Богородица во сјај се наоѓа во срцето на селото. Буквално е внатре на главниот плоштад на селото. Оваа централна локација влева во црквата енергична атмосфера, бидејќи е опкружена со раздвижената енергија на селото. Во исто време, локацијата нуди воодушевувачки панорамски поглед на Егејското Море и околниот пејзаж.

Црквата Успение на Богородица или Панагија во сјај е една од двете парохии цркви. Станува збор за голема трикорабна базилика изградена пред неколку години, на местото на постара еднокорабна црква. Влезот е на западната страна. Црквата има три полукружни сводови. Страничните патеки се покриени со покриви од табла. На ѕидовите висат икони од 18 век. Два од нив датираат од 1788 година и еден од 1789 година. Тие несомнено припаѓале на првобитната црква.

Црквата Успение на Богородица или Панагија во Село Глуша, Скопелос, е скриен скапоцен камен што го претставува историското и духовното наследство на островот. Таа стои како опиплива врска со минатото на Скопелос и трајната посветеност на неговиот народ. Како центар на православното христијанство, оваа црква игра клучна улога во духовниот живот на локалната заедница со генерации.

 

 

 

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Booking.com