Епископија (Епископ) од Скопелос

Епископијата на островот Скопелос, сместен на 2 километри јужно од градот Скопелос, е извонредна венецијанска градба

Црква Скопелос, Епископија, Скопелска епархија, Епископија Скопелос, црква Скопелос Епископ, Епископија Скопелос, Скопелос цркви, Скопелос Манастир Епископи, Скопелос Манастир Епископ, Скопелос Разгледувања, Скопелос религија, култура Скопелос, остров Скопелос, северни споради, Грција

Епископија (Епископ) од Скопелос

 

Епископија на островот Скопелос, сместен на 2 километри јужно од Град Скопелос, е извонредна венецијанска зграда. Сегашната епархија е дизајнирана во венецијански архитектонски стил како куќа. Во неговото срце е мала еднокорабна црква која датира од 16 и 17 век, изградена врз остатоците од поголема трикорабна базилика од средновизантискиот период.

Под денешната црква на Епископијата, во 11 година е откриена стара црква од 1078 век (1955 г. н.е.). Нејзините темели се протегаат на југ и запад од денешната црква. Оваа претходна црква била изградена на местото на ранохристијанско богослужение кое било основано над антички храм.

Базиликата била изградена од Анастасиј, градскиот епископ, на местото на претходниот, како што сугерира мермерниот натпис, а официјално била отворена во 1078 година.

Сегашната црква е опкружена со впечатлив камен двор, во кој е вграден и ѕидот на голема градба, потенцијално предниот дел на бискупската палата. Сепак, оваа конструкција остана нецелосна поради пиратски напад, организиран од отоманскиот корсар Хајредин Барбароса во 1538 година.

Ѕидот е опремен со двојни редови прозорци и мноштво отвори наменети за одбранбени функции. Во фокусната точка на горното ниво се наоѓаат камените корни (колони) на балконот, украсени со сложено врежани животински фигури.

Браќата Димитријад го добиле местото во 1949 година и извршиле ископување. Надзорник беше професорот А. Ксигопулос. Овие ископувања откопаа бројни антички артефакти, кои сега се изложени низ целата епархија.

Црковниот празник се празнува на 23 август. Во пресрет на празникот на епархијата, педантно се одржува свечена целоноќна бдение, а следниот ден следи свеченост.

 

 

 

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (427) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (49) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (79) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (101) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (39) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)

Skopelos.com - Напишувајќи QR код

Епископија (Епископ) од Скопелос
Booking.com

Испратете го вашиот бизнис БЕСПЛАТНО

Дали сте сопственик на деловна активност? Поднесете го вашиот бизнис за БЕСПЛАТНО ТУКА. Бидете сигурни дека вашите информации се ажурирани.