Историја Скопелос

Скопелос има долга историја која се протега повеќе од осумнаесет века.

Историја Скопелос, Култура Скопелос, Пепаритос, Вино Скопелос, Агнонтас Скопелос, Скопелос има долга историја која се протега повеќе од осумнаесет века.

ИСТОРИЈА НА СКОПЕЛОС

Познато по своето афродизијачко вино - расипано од пиратите - дом на олимписките шампиони - Скопелос има историја која се протега уште повеќе од осумнаесет века. Врските на Скопелос со благородното грозје се појавија уште на самото зори на островот. Прво беше населено во палеолитското време, според наодите на соседниот остров Алонисис. Прво го добија името Пепаритос, по синот на Дионис (кој е бог на виното) и Ариадне, кој беше митскиот прв жител на островот.

Сепак, првите вистински остатоци пронајдени на самиот Скопелос датираат од раниот и средниот микенски период во текот на 16-14 век п.н.е. Овие остатоци се пронајдени на гребенот што се одвојува Стафилос Веланио плажи во 1950-тите и се верува дека е гробот на принцот познат како Стафилос (стафилија значи грозје!). Ова беше гроб богат со богатство и артефакти, а неговиот ѕвезден предмет е познатиот златен меч на принцот кој сега е изложен во Археолошкиот музеј во Атина.

Скопско вино

И покрај овие почетоци на кралството, Скопелос не процвета многу векови подоцна, кога славното вино стана познато по своите афродизијачни ефекти, кои заедно со неговиот уникатен вкус, ги спомнаа и такви луминирачи како Аристотел познатиот филозоф! Виното, кое требаше да старее 7 години, веројатно беше и прилично силно. Аристотел (макар и како лик во претстава) рече: „Јас три мешам чинии ги мешам за умерениот: еден на здравјето, што прво го испразнуваат, вториот на loveубовта и задоволството, третиот на спиењето. Кога овој сад се пие, мудрите гости одат дома. Четвртиот сад веќе не е наш, но припаѓа на насилство; петтиот до бунт, шестиот до пијанско чудо, седмото до црните очи, осмиот е полицаецот, деветтиот припаѓа на двосмисленост, а десеттиот до лудило и брзањето на мебелот “

Трговија

Виното не беше единствената стока со која се тргуваше во тоа време, Скопелос беше познат и по прекрасното маслиново масло, кое исто така беше однесено низ Егејот и евентуално подалеку. Просторот на невообичаено голем брод, со јачина од 85 х 35 стапки, беше пронајден пред околу 20 години крај брегот на Алонисис, за кој се верува дека датира од 400 година пред нашата ера. Само што собра товар од Скопелос и носеше стотици тегли вино, но веројатно и масло.

Ова откритие го смени мислењето на многу историчари кои дури и не сфатиле дека чамци со таква големина постоеле во овој период и затоа го става Skopelos како важна точка во трговските патишта од тоа време. Исто така, точно беше дека островот долго време исковаше свои монети што покажува дека има и економска моќ.

Агнонтас олимписки шампион

Спортската моќ му донесе и слава на Скопелос како тркач на долги растојанија и олимписки шампион Agnondas бил скопјети и на своето триумфално враќање на островот толку славно се прославил тој (можеби во локалното вино!) што го именувале пристаништето во кое слетал по него, а тоа го задржува неговото име до овој ден кога многу посетители слегуваат во засолништето пристаниште . Христијанството на крајот достигна бреговите на островот во 2-ри или 3 век од н.е. откако апостол Павле се провлече во Атина и проповедаше Евангелистот Лука во Тива.

За првиот епископ на островот (кој станал маченик и по кој се именувани многу Скопелити) Свети Ригинос (Ригас) се вели дека убил змеј помеѓу Стафилос Agnondas заливи во околу 347 АД и како што тој го погодил последниот удар земјата се расцепила во две, формирајќи го длабокиот сеизмички јаз што се уште е таму денес, каде има и капела со икона на светецот и вечен пламен.

Упад во пиратите

Изгледа дека златното доба на Скопелос завршило набргу потоа, и до византиската ера упадите на пиратите, кои се чинело дека рација или го употребуваат островот како база по своја волја, го зедоа својот патарина за економијата и значајна зграда исушена горе Згора на тоа, тоа се користи како место на прогонство, традиција која траеше многу векови, и изненадувачки што локалното население се намали во бројките, оставајќи остров, кој се намали од претходното богатство и позиција да биде беззаконски и далечно место.

Потребно е она што беше „супер пират“ за промена на ситуацијата. Марко Санудо, Венецијанец (исто така војвода на Наксос), го освоил островот во 1207 година веднаш по падот на Цариград и го користел како основа за грабеж на копното, Еввија и скоро каде било во опсегот. Несомнено, ова не ги подобри работите во голема мера за скопјелитот, но барем тие имаа одреден степен на стабилност, всушност за нешто помалку од 70 години, сè додека византискиот император Михаил Палеологос (и неговиот адмирал Алексиос Филантропинос) го зедоа островот и сега осиромашениот преостанат островјаните назад.

1453 AC

Работите беа лоши, но неверојатно беа решени да се влошат со конечниот пад на Цариград во 1453 година, што доведе до трите острови на Северните споради гласајќи за венецијанско правило (повторно) за да се избегне окупацијата на Турците. Ова не беше веројатно најдобрата одлука што некогаш ја донеле островјаните! Островите беа направени засебен епископ со Скопелос, со најголемо население и станаа база, но тоа значи дека војната меѓу Венецијанците и Турците (Отоманската империја) ги зафати напред и назад меѓу двете сили.

Ова на крајот доведе до најголема катастрофа во историјата на Спорадите кога алжирскиот пират Хејдерин Барбароса се повлече во пристаништето. Многу луѓе веруваат дека од него биле замолени да го прекине конфликтот од страна на Османлиите и го сторил тоа на најефикасен начин со колење или поробување на целото население на трите острови! Оние малкумина кои преживеаја криејќи се по планините, останаа, но турската окупација се покажа, по насилното воведување, да биде добронамерно, а Скопелос го започна патот за закрепнување.

Турците никогаш не ги окупирале островите и како што репопулирале со луѓе од копното, Еввија и Мала Азија, локалната аристократија дошла до пријателски договор со нивните отомански владетели, обезбедувајќи им малку злато и морнари за нивната флота, тие биле дадени привилегии и е дозволено да продолжат со обновата на богатството на островот.

Традиција на едрење

Традицијата на пловење овозможи развој на голема трговска флота му овозможи на Скопелос да ја врати својата поранешна слава. Се разбира, клучната позиција во Егејското Море беше клучна. Богатата почва и релативно добро снабдување со вода овозможија и земјоделското заживување и маслинките и маслото, бадемите, борната смола, сливите и секако виното, но не по неговиот поранешен квалитет, ја формираа основата на локалното богатство. Силата на ова извонредно закрепнување може да се забележи од фактот дека во 18 век имало конзули од Англија, Франција и Венеција со седиште во Скопелос, што значело дека се сметало за поважна база од многу големи градови на копното што не имаат таква застапеност.

1821 AC

Овој период на владеење на далечина од Османлиите завршил со избувнувањето на револуцијата во 1821. Кога Скопелос активно ги поддржувал водачите на бунтот со борбени бродови и товарни чамци. Тие учествуваа во многу од битките во овој конфликт, кој на крајот беше успешен. Конечно во 1831 година островот стана официјално дел од новата нација Грција. Значи, Скопелос се пресели во областа на модерната историја оставајќи го зад себе своето долго минато на трагедија и триумф.

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Booking.com