Керамика

Керамика - Грнчарството во Скопелос е уметност со долга историја на островот.

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Керамика во Скопелос, керамика во Скопелос, керамички работилници во Скопелос, уметници во Скопелос, култура на скопје

СКОПЕЛОС КЕРАМИКИ

Бујниот Скопелос е познат по многу работи. Величествениот плажи, зелените предели, традиционалниот костум, вкусната пита со сирење од скопјелики, но и за културата и уметноста.

Керамиката во Скопелос или Грнчарството во Скопелос е уметност со која Скопелос има долга историја.

Керамиката во Скопелос е составен дел од културата на островот. Семејства на добро познати керамисти досега го одржуваа традиционалниот стил што ја направи керамиката популарна. Традицијата на керамика во Скопелос останува жива.

Зборувајќи историски, грнчарија се појавила во Скопело непосредно пред промената на 19 век. Само неколку години пред да влеземе во 1900 година, дојде грнчар од Сифнос и се насели на Скопелос. Неговото име беше Хрисофос.

Грнчарството во Скопелос беше основано кога семејството Родиу го напушти Китнос и се насели трајно.
Семејството Родиу е најпознато во Скопелос за традицијата и продолжување на професијата грнчар.

Постои дури и ракописно писмо, од 1931 година, од страна на премиерот на Грција од тој датум Елефтериос Венизелос до грнчарот Никос Родиос. Во ова писмо, Венизелос ја честита рафинираната работа на Никос Родиос.

Скопелос е остров со култура. Исто така има музеи што го докажуваат тоа со нивните одлични експонати.
Уметноста и локалната уметници во Скопелос се обидуваат да ја одржат живата традиција, мажејќи се за тоа со трендовите на времето. Традицијата, уметноста и културата се збогатени со културата на островот. Во Скопело сè уште има работилници за грнчарство.

Освен семејството Родиос, (Родиос Никос, Родиу Магда) други важни грнчари во Скопелос се Лиз Маги, Марку Димитра и Марку Елена. Theе ги најдете и прекрасните традиционални керамички производи на локалниот пазар на Скопелос.

Оценете и напишете преглед

Други јазици

Booking.com