Манастирите на планината Палуки

Манастирите на планината Палуки нудат прекрасен поглед кон Скопелос Хора и Егејското Море.

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Манастири на планината Палуки, Палуки Скопелос, Манастири Скопелос, Цркви Скопелос, Иера Мони Сотирос, Мони Тимиу Продромо, Мони Агиа Варвара, Мони Евангелистријас, Мони Тасархон, Мони Агиас Анас, Манастир Пано Панагија

НА МАНАТЕРИИ НА ПАЛУКИ МАUNНА

СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ

Планината Палуки е висока 546 метри и е во југоисточната страна на островот Скопелос. Наспроти Скопелос Хора. Палуки е познат по Манастири. Навистина вреди да се посети или со автомобил или пеш. Тоа е едно од врвните места за пешачење.

Покрај тоа, ловот е забранет на планината Палуки, како резултат на тоа е рај за малите животни и loversубителите на природата.

Бидете внимателни затоа што можете да ги достигнете само преку нечистотија. Но, не плашете се како пристап не е толку тешко.

сите манастири на планината Палуки нудат прекрасен поглед кон Скопелос Хора и Егејското Море.

Манастирот Евангелистрија е најблизу до Хора, оддалечено околу 4 км. Тој е на посебен пат од другите. Англискиот амбасадор Стефанос Дапонтес ја изградил таа црква на 1712 година. Според легендата, Дапонтес го реновирал овој манастир кога Панагија преку свето чудо го спасил животот во времето кога Агас го уапсила за да го убие.

Од другата страна на областа Палуки се наоѓаат следниве убави манастири:

Прва што ќе ја посети е Иера Мони Сотирос, на 7 км оддалечена од Скопелос Хора. Потоа, тука се манастири на Агиа Варвара, Тимиос Продромос и Пано Панагиа. Мони од Агион Тасархон и од Агиа Ана се наоѓаат во источните подножје на планината. И двајцата не се населени.

Манастири на планината Палуки се отворени за јавноста секој ден околу 08: 00-13: 00 и 17: 00-19: 00 часот. Калуѓерките се многу гостопримливи, нудат амајлии и други добрите. Секоја понуда од вас е добредојдена.

Планината Палуки е одлично место за посета. Мирно е, со звуци на птици и природа додека сте рамномерни пијат свежа вода директно од планински извори.

Оценете и напишете преглед

Други јазици

Booking.com