Манастир Евангелистриј

Манастирот се наоѓа на ридското планинско подрачје Палуки со прекрасен поглед додека гледа како тврдина, бидејќи е поврзан со рациите на пиратите.

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Скопелос Евангелистрија, Скопелос Манастири, Манастир Скопелос Евангелистриј, Мони Евагелизмо Скопелос, цркви на Скопелос

ЕВАНГЕЛИСТРИЈА МАНАТЕРИЈА

СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ

Манастирот Евангелизам се наоѓа на ридското планинско подрачје Палуки со прекрасен поглед. Додека гледав како тврдина, бидејќи тоа е поврзано со рациите на пиратите. Може да стигнете до него, со автомобил или дури и пеш иако е нагорен пат за да стигнете таму. Манастирот Евангелистрија е оддалечен околу 4 км од Скопелос Хора. Тоа е монахиња.

Изградена е во 1712 година над урнатините на најстариот византиски манастир од 1676 година од Хацис - Стефанис Дапонте, татко на Кајсариос Дапонте. Покрај тоа, тој му припаѓа на манастирот Ксиропотамос на Света Гора.

Во преткомората има фонтана во името на Кајсариос Дапонте некои сребрени и остатоци.

Во внатрешноста на манастирот има бесценети икони од византиско и поствизантиско подрачје. Покрај тоа, иконостасот е покриен со вистински златни лисја, додека го изработи работилницата во Константинопол. Декорацијата главно била слики на растенија и животни, како и сцени од Стариот и Новиот завет.

Од посебен интерес е иконата на Пресвета Богородица од 1683 година.

Манастирот отсекогаш имал врска со семејството Дапонте, дури и од деновиве, особено во врска со неговото основање и периодот на вселување.

Сопственик бил неговиот татко Хацис - Стефанис Јован „ерудит“. Тој го реновираше стариот манастир на своја сметка и му ја даде сегашната форма. Причината за реновирањето беше чудото. Иако мештаните му го предадоа на Агата, тој не го загуби животот.

Постои уште една верзија каде двајца непознати монаси му подарија слика на Стефанос Дапонте каде му кажуваа дека ќе се вратат за да ја добијат. Странците исчезнаа извесно време откако Богородица се појави пред принцот барајќи да изгради манастир во нејзина чест.

Тогаш Хацис - Стефанис, како и неговиот син Цезар подоцна, ја извршуваше функцијата Конзул на Англија.
Во манастирот има патријаршиски сигил од 1804 година со два оловни пломби.

Манастирот слави на 25 март. Двојна прослава за Грција и Православие за ослободување од турскиот јарем и за Благовештение на Дева Марија.

Оценете и напишете преглед

Други јазици

Палуки
370 03 GR
Добиете насоки
Booking.com