Манастир Агиос Ригинос

Станува збор за прекрасен манастир, кој првично бил изграден во 1728, но бил повторно изграден во 1960.

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Црква Скопелос Агиос Ригинос, Скопелос Манастири, Манастирот Скопелос Агиос Ригинос, црквите Скопелос, Разглед на скопје

АГИОС РИГИНОС МОНСТАРИ

СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ

Агиос Ригинос (Свети Ригинос) е покровител на островот Скопелос. Мештаните го изградиле манастирот Агиос Ригинос точно во положба на гробот на светителот. Станува збор за прекрасен манастир, кој е првично изграден во 1728 година. Луѓето од Скопелос ја изградиле црквата во 1960 година. Одбележувањето на патронот на Скопелос носи посетители од сите околни острови, како и од копното на Грција. Тоа е огромна прослава што се одржува на 24 и 25 февруари со големи дела на богослужба и голема поворка на моштите на светецот низ улиците на Скопелос.

Агиос Ригинос е роден во Леивадија, Грција за време на 4th век н.е. Тој бил испратен на островот Скопелос од неговиот вујко за да го зацврсти со своето големо верување во Бога народот што бил прогонет таму. Агиос Ригинос остро се спротивстави на сите секта што беа против православното верување. Тој храбро ги кажа своите мисли во јавноста без двоумење и страв. Агиос Ригинос гонел за време на владеењето на императорот Цариград, Јулиус Параватис (361-363 АД).

Гувернерот на Грција отиде на островот Скопелос и веднаш му нареди на светителот да се одрекне од својата религија. Агиос Ригинос стоел силен според своите верувања и не се покорувал. Затоа, на 25th од февруари 362 АД, светецот беше прикажан на стадионот на островот. Таму гувернерот го мачеше, конечно го обезглави. Таа ноќ христијаните на островот го погребаа во шумата на ридот каде што останува неговиот гроб до денес.

Упатства: Возење по главниот пат за заминување Место град Скопје ќе видите бензинска пумпа. 500 метри после тоа, направете остар нагорен правец десно. Уште еден 500 метри и стигнувате до црквата.


Оценете и напишете преглед

Други јазици

Booking.com