Микро бродоградба

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Микро бродоградба во Скопелос, микро бродоградба уметност, семејство Будалас, култура на Скопелос, изработено во скопје

Микро бродоградба

Микро бродоградба уметност е дел од традиционалната уметност и култура на островот. Микро бродоградба е изградба на помали дрвени чамци, минијатури.

Бродот има симболично значење на грчките острови. Тој е симбол, силно испреплетен со историјата, традицијата и културата на Скопелос. На старите времиња, на крајот на краиштата, за време на Божиќ, Грците порано украсувале мал дрвен брод наместо елка.

Имаше многу градежни бродоградилишта во Скопелос. Но, туризмот доаѓа да ги промени податоците. На почетокот на 1970-тите, бродоградилиштата се затворија и локалното население се сврте кон туризмот.

Бродоградувачот Триантафилос Будалас, сакајќи ја својата работа, има одлична идеја да ги користи своите знаења и техники во бродоградба, фаќајќи ја својата уметност на помали бродови. Тој е пионер на микро бродоградба уметност во Скопелос.

Триантафиллос Будалас работел во бродоградилиштата во Скопелос, Алонисис и Атина. Тој потекнува од семејство на бродоградба. И неговиот татко и дедо вежбале уметност на бродоградба во странство, но тие го сакале Скопелос па се вратиле. Семејството Будала ја продолжува традицијата.

Ianанис Будалас, учејќи го неговиот татко, негувајќи ја истата forубов кон микро бродоградба уметност во Скопелос и имајќи непобитен талент, ја продолжува семејната традиција. Неговата најмлада ќерка, Регина Будала, исто така вежбајте во градењето на микро бродоградба во Скопелос, градење мали чамци и сите мали детали за бродовите.

Работилницата на семејството Будала работи од 1970 година. Покрај тоа, тие изградија десетици минијатури што ги красат музеи, хотели и приватни колекции. Гордоста на семејството Будала е „Победа“, предводник на британскиот Нелсон во познатата поморска битка на Трафалгар, која сега го краси музејот Портсмут бидејќи има музејска вредност.

Оштетување на Цуртузија практикува и микро бродоградба во Скопелос.

Оценете и напишете преглед

Други јазици

Booking.com