Национални празници

Грција слави два големи национални празници - годишнини.

Национални празници Скопелос, Скопелос 28 октомври, Скопелос 25 март, годишнина на Не, национална парада, грчко ослободување

НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Грција како земја настрада од турскиот јарем и од втората светска војна. Грците отсекогаш ја штителе и ја сакале својата татковина. Верните на православието и на обичаите и традициите на своето место се надминаа себеси за да останат слободни. Грција слави два големи национални празници - годишнини. Национални празници Скопелос се слави со силно чувство на верба и љубов кон татковината.

На 28 октомври, херојското „НЕ“ се слави во ропството на Италијанците. На 28 октомври 1940 година Јоанис Метаксас одби да ја предаде Грција. „НЕ“ беше свечено прифатена од грчкиот народ.

25 март означува ослободување од турскиот јарем што ги мачи Грците 400 години. Всушност, 25 март се смета за двоен празник бидејќи во исто време се слави Благовештение на Дева Марија. Тоа е двојна прослава за Грција и Православието.

Еден од обичаите на 25 март е дека Грците готват и јадат сол бакалар и лук.

Во цела Грција, како и во Скопелос, овие денови се официјален празник.
Од крај до крај, во сите делови на земјата, Грците гордо го слават својот херојство. Тие ги украсуваат улиците со грчки знамиња. Студентите во сите делови на Грција парадираат во чест на своите предци кои храбро се бореа.
Во Скопелос, носителите на знамето и присутните ги носат традиционалните носии на своето место. Останатите се облечени во национални носии или во бело и сино, односно во боите на грчкото знаме.
Студентското дефиле се одвива во три централни точки. На плажата на Кора од Скопелос, во селото Нео климата, и во село Глоша.
По парадата, луѓето почнуваат да играат традиционални ора.

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (427) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (49) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (79) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (101) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (39) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)

Skopelos.com - Напишувајќи QR код

Национални празници
Booking.com

Испратете го вашиот бизнис БЕСПЛАТНО

Дали сте сопственик на деловна активност? Поднесете го вашиот бизнис за БЕСПЛАТНО ТУКА. Бидете сигурни дека вашите информации се ажурирани.