Панагица на Пиргу

Црквата Панагица на Пиргу (Света Марија на замокот) е малата црква што можете да ја видите при влегувањето во пристаништето на Скопелос.

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Панагица Пиргос Скопелос, Скопелос Манастири, Црква Скопелос Панагица од Пиргос Манастир, скопски цркви, скопски знаменитости

ПАНАГИЦА НА ПИРГОС

СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ

Црквата на Панагица од Пиргос (Кула Панагица) е живописен бела капела гледате кога влегувате во пристаништето во Скопелос. Црквата е позната и како Презентација на Дева Марија или Црквата Света Марија. Всушност е најистакнатата црква на Скопелос Хора. Оваа мала црква на крајот на старото пристаниште на Скопелос, е трговска марка на Место град Скопје.

Пристап до Црквата на Панагица Кула, на работ на Место град Скопје, е релативно лесно. Иако ќе се искачите на некои скали (приближно 70 чекори), патеката е пријатна. Егејскиот воздух ќе ве маѓепса. Зачудувачкиот поглед само ќе ви го одземе здивот.

Всушност, најимпресивниот дел од оваа црква е неверојатен поглед што го добивате. Од едната страна се восхитувам на Егејското Море и од другата страна Место град Скопје. На крајот на денот, нешто пред ноќта, јасно можете да ја видите Месечината како трепка на водата и светлата од Место град Скопје трепете како мали свеќи. Многу луѓе, кои веќе патувале во Скопелос, тврдат дека не ја посетуваат црквата на Панагица од Пиргос е грев.

Внатрешноста на црквата на Панагица од Пиргос in Место град Скопје е подеднакво импресивно и убаво со целиот пејзаж. Храмот на црквата датира од 17th век. Во внатрешноста на црквата можете да се восхитувате на иконите од 18th и 19th век.

До црквата Скопелос Панагица од Пиргос ќе најдете живописен мал храм, кој е посветен на Денот на светците.

Многу луѓе, од целиот свет, претпочитаат оваа чудесна црква, на островот Скопелос, да стапат во брак или да ги крстат своите деца.

Оценете и напишете преглед

Други јазици

Скопелос 370 03 GR
Добиете насоки
Booking.com