Панагица на Пиргу

Црквата Панагица на Пиргу (Света Марија на замокот) е малата црква што можете да ја видите при влегувањето во пристаништето на Скопелос.

Панагица Пиргос Скопелос, Скопелос цркви, Скопелос Манастири, Црква Скопелос Панагица од Пиргос Манастир, Скопелос Разгледувања

ПАНАГИЦА НА ПИРГОС

СКОПЕЛОС ЦРКИ

Црквата на Панагица од Пиргос (Кула Панагица) е живописен бела капела гледате кога влегувате во пристаништето Скопелос. Црквата е позната и како Воведение на Богородица или црква Света Марија. Всушност, таа е најистакната црква на Скопелос Хора. Овој мал црква на крајот на старото пристаниште на Скопелос е заштитен знак на Место град Скопје

Пристап до Црквата на Панагица Кула, на работ на Место град Скопје, е релативно лесно. Иако ќе се искачите на некои скали (приближно 70 чекори), патеката е пријатна. Егејскиот воздух ќе ве маѓепса. Зачудувачкиот поглед само ќе ви го одземе здивот.

Всушност, најимпресивниот дел од оваа црква е неверојатната глетка што ја добивате. Од една страна се восхитувате на Егејското Море, а од другата страна Место град Скопје. На крајот на денот, непосредно пред ноќта, јасно може да се види месечината како блеска на водата и светлата од Место град Скопје трепкаат како мали свеќички. Многу луѓе, кои веќе отпатувале за Скопелос, тврдат дека не ја посетуваат црквата Скопелос Панагица од Пиргос е грев.

Внатрешноста на црквата на Панагица од Пиргос in Место град Скопје е подеднакво импресивно и убаво со целиот пејзаж. Храмот на црквата датира од 17th век. Внатре во црквата можете да им се восхитувате на иконите од 18th и 19th векови.

До уникатната црква Скопелос Панагица од Пиргос, ќе најдете живописен мал храм, кој е посветен на Денот на светците.

Многу луѓе, од целиот свет, претпочитаат оваа прекрасна црква, на островот Скопелос, да се венчаат или да ги крстат своите деца.

 

 

 

 

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Booking.com