Сентукија

На планината Карија Скопелос можете да посетите четири карпи-гробници, кои биле врежани во порозен дел од карпата во форма на кутија (ларнакс)

Скопелос Сентукија, Скопелос Археолошки знаменитости, Скопелос Разгледувања, Сентукија Скопелос, гробници на Скопелос

СЕНТУКИЈА

СКОПЕЛОС Археолошки погледи

На планината Кариа во Скопелос, можете да посетите 4 гробници во карпи кои датираат од римскиот или ранохристијанскиот период. Во порозен дел од карпата во форма на кутија (ларинкс) биле врежани гробници со исечени карпи. Тие биле семејни гробници и најчесто биле во приватна сопственост. Три од нив се завршени и имаат капаци од 2.5 метри. Кога биле откриени имало знаци дека гробниците се ограбени. Четвртиот не е завршен.

Иако гробниците се од голема археолошка вредност и вреди да се посетат, пешачењето по планината не е лесно. Ќе треба да возите по земјен пат до одредена точка и потоа да ја следите означената патека до гробниците. Погрижете се, еднаш таму, да ги оставите вашите очи да талкаат кон хоризонтот каде што можете да ја видите планината Олимп на јасен ден.

Упатства: Од град Скопелос вози низ главниот пат кон Кастро. Потоа свртете десно кон провинцискиот пат Скопелос- Лутраки. Околу еден километар по патот, мора да тргнете нагло лево кон планината Кариа. Следете го патот уште 5.5 км каде што за малку ќе треба да свртете десно на земјениот пат за Сентукија. 1.3 км по планината и ќе стигнете до вашата дестинација.

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (427) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (49) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (79) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (101) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (39) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Скопелос 370 03 Скопелос, Скопелос 370 03, Грција
Добиете насоки

Skopelos.com - Напишувајќи QR код

Сентукија
Booking.com

Испратете го вашиот бизнис БЕСПЛАТНО

Дали сте сопственик на деловна активност? Поднесете го вашиот бизнис за БЕСПЛАТНО ТУКА. Бидете сигурни дека вашите информации се ажурирани.