Вреди да се погледне

Откријте ги убавините на смарагдниот остров Скопелос. Вреди да се види барем еднаш на островот Скопелос.

Скопелос Вреди да се погледне, Скопелос Археолошки знаменитости, Скопелос Разгледувања, Скопелос Стафилос Гробница, Скопелос Манастири, Скопелос Цркви, Скопелос Замокот, Скопелос Сентукија

СКОПЕЛОС ВРЕДИ ДА СЕ ПОГЛЕДНЕ

Гробницата на Стафилос, На 4 км од главниот град. Неговото богато богатство ги навело археолозите да заклучат дека гробницата е на антички крал. Денес богатството може да се види во музејот на блискиот град Волос, на спротивниот брег на Грција.
Неколкуте остатоци од храмот на Асклипио (4th век п.н.е.), на плажа, во близина на главниот град.
Замокот на градот Скопелос (13 век), високо над главниот град, на местото на античката акропола. Денеска има многу малку урнатини.
Античките гробници истражувале во карпите, во Сентукија, во планината Делфи. Поради нивната локација, до нив може да се стигне само пеш.

на Манастири на Скопелос се исто така вреди да се погледне.

Другите интересни урнатини на старите места

 

Панормос" Кастро ѕид – 5 век п.н.е

Две кружни кули на врвот на мал рид плус дел од wallидот на тврдината се сè што останува од античкиот град, кој веројатно се протегал по целата долина. Западната кула датира од 5 век и од источниот 4 век п.н.е. Многу вајани камења и парчиња керамика се расфрлани околу локалитетот. Можеби биле храм посветен на богот Пан.

Света Софија, стара христијанска црква во Блу ​​- 6 век п.н.е.

Ако навистина сте заинтересирани за антички остатоци, урнатините на оваа црква може да се најдат, во густи грмушки, зад куќата во која се наоѓаат столбовите за електрична енергија. Понатаму, оваа куќа патем, се наоѓа во популарната локална книга со приказни „Портите на ветрот“.

Селинус Кастро ѕид ( Лутраки) - 5 век п.н.е.

Оваа цитадела била 350 метри надморска височина и била изградена на мал рид. Сè уште може да се видат остатоците од неговиот ѕид. Тука бил и храмот на Атина (Минерва), бидејќи бил пронајден натпис - Клеаенети Диодору свештеничка од Минерва. Откриена е и статуа на Венера плус добра репродукција на статуа на Богородица Минерва од Фидија, керамика, монети и мермерен погребен свод од римската ера. Исто така, делови од два антички ѕида може да се видат на улицата што се протега зад кафулињата кај Лутраки. Оваа улица е лево додека пристапувате кон морето.

Антички урнатини на римски бањи - Катакало, Лутраки

Во карпа, директно покрај морето, се наоѓаат остатоци од римски бањи. Локалните жители велат дека има и остатоци под морето во областа.

Останува wallидот на храмот Ефестос (Вулкан), Аг. Константинос - 3 век п.н.е.

Ефестос, еден од 12-те богови на Олимп бил бог на оган и метал. Тој беше син на Зевс и Ира. Каде е оној од двата мита за него. Двајцата велат дека е роден инвалид и грд! Значи, навистина не се случува многу за него. Сепак, наспроти овие шанси тој успеа да се ожени со Афродити, иако таа никогаш не го сакаше; но не пред неговата мајка да се обиде да го стори со тоа што ќе го исфрли од врвот на Олимп! Среќа што го најдоа 2 деми-богови и го воспитаа во пештера близу морето каде што научи да работи со бакар. Таму ја испланирал својата одмазда. Тој и направил и ја испратил на својата мајка престол во кој имало неколку тајни ракови. Кога седна, тие автоматски ја заробија.

Боговите го повикаа Ефестос да и помогне да се ослободи, но тој одби. Така, Дионисос се пријави доброволно да го испие пијан и да го донесе. И така направи, на магаре! По ослободувањето на Ира, Ефестос останал и работел на неговиот ковач, каде што направил неколку интересни работи, вклучувајќи ахилска парница, оклоп на Херкулес и стрели на Аполон. Римскиот збор „Вулкан“ го дал англискиот збор „вулкан“ како збор „Еафастос“ што на грчки му го дал зборот „ефаистео“.

Temидот на храмот (веројатно Минерва) останува зад црквата Полемистра, црквата е изградена покрај плоштад кој е поддржан од два wallsида од 6 / 5 век п.н.е.

Кули - сјај област – 4 век п.н.е

Селинус се соочил на југ, така што поголемиот дел од северната област не бил видлив од тврдината и ги поставил во ранлива позиција Затоа, изградени се неколку кули за набудување. Земјоделските работници може да се соберат таму и да го сигнализираат градот.

Саркофаг

Саркофагот може да се најде:

  • Прилепувајќи се од внатрешниот wallид во првата продавница, надвор од ридот зад продавницата за торти Амброзија Град Скопелос.
  •  Wallидани во црквата Свети Мајкл Синадон и црквата Панагија Елефтеротирија.
  • Алупи- доцен хеленистички
  • Сендуки - 4 антички гробници ископани во карпата - Стоунџа
  • Аликиас - сличен по стилот на гробовите Сендукија; овој саркофаг без капак е во маслинова шума, не е на пешачка патека и е тешко да се најде.

Многу храмови, обично посветени на Минерва, постоеле, но многу малку преживеале. Сите останки се заѕидани во христијанинот цркви кои го зазедоа своето место.

Скопелос Вреди да се погледне, Скопелос Археолошки знаменитости, Скопелос Разгледувања

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Booking.com