Кастро

Најважниот град Скопелос е изграден на истото место како и денешната локација

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Скопелос Кастро, Скопелос Археолошки знаменитости, Разглед на Скапелос, Скопски Кастро, замокот Скопелос

КАСТРО (замок) ALLид

5th век п.н.е.

СКОПЕЛОС Археолошки погледи

Кастро Скопелос се наоѓа во најстарата населба на островот, Место град Скопје. Всушност, во текот на минатото името на Место град Скопје беше Пепаритос. Покрај тоа, Венецијанскиот замок е на север, на највисоката точка на Хора. Но, тоа исто така има место од источната страна во близина на храмот на Евангелизмот.

Денес се зачувани само делови од величествениот wallид што некогаш го обиколи целиот град. Всушност, денес постојат само камења од темелите. Замокот бил поправен во 13 век од страна на Венецијанците, зашто токму венецијанскиот wallид го зазел местото на античкиот.

Кастро е интегрална целина на Скопелос. Во секој момент во градот може да застанете, Кастро е секогаш видлив.

Градот имаше триаголен облик, а Кастро беше тврдина.

Кастро е на врвот на Место град Скопје. Откако ќе станете таму, веројатно ќе мора да ви го одземе здивот од две причини; првото е дека искачувањето е навистина стрмно, а второто е дека погледот од таму дефинитивно ќе ви го одземе здивот.

Замокот може да се стигне или со автомобил од обиколницата или пеш. Пеш по патеката од Панагица на Пиргос е многу убава.

Оценете и напишете преглед

Други јазици

Скопелос 370 03 Место град Скопје, Скопелос 370 03, Грција
Добиете насоки
Booking.com