Цркви - Манастири

На островот Скопелос има околу 360 верски објекти, цркви, манастири.

Скопелос Цркви, Цркви Скопелос, Скопелос манастири цркви. разгледи, знаменитости за посета, манастири. Длабоко религиозно чувство. На островот Скопелос има околу 360 верски објекти, Тимиос Продромос, Агиа Варвара, Агиос Ригинос, Манастирот Евангелистрија, и повеќе цркви манастири на островот.

ЦРКИ СКОПЕЛОС

СКОПЕЛОС СВЕДНИЦИ

Цркви  на Скопелос се карактеристичен и составен дел на пејзажот на Скопелос. Иако е само мал остров, Скопелос има околу 360 цркви, капели, манастири, и манастири. Повеќето се затворени многу години, освен денот кога го слават светецот што го претставуваат. Повеќето од нив се изградени по приватна иницијатива. Најстарата постоечка црковна структура е базиликата Св. Атанасиј кој е изграден во 11 век и се наоѓа во областа Кастро.

 


 

Многу од Цркви Скопелос содржи уметнички дела: рачно изработени „жртвеници“ (олтар – екрани), фрески и икони. Па кои се некои од манастири цркви како што е Црквата Христова, со своите преубави минијатури на светци и злато – украсени со лустери од Света Гора?

Црквата Зоодохос Пиги би требало да ја содржи чудотворната икона насликана од Св. Евангелист Лука, со прекрасен позлатен ентериер. Исто така, вреди да се посети црквата Панагија Елефтеротрија од 18 век, со фонтана под чинарот и покрив од шкрилци испрекинат со светло обоени керамика. Блиску е Епископија, утврден венецијански манастир кој останал недовршен од османлиската инвазија.

Панагица од Пиргос се наоѓа на работ на пристаништето на Кора од Скопелос. Црквата и храмот датираат од 17 век.

Капелата на Агиос Јоанис in Кастро стои високо на карпа. Човек треба да се искачи преку 100 скалила. Убавината на црквата и прекрасниот поглед се најдобрата награда.

МОUNНА ПАЛУКИ МАНАТЕРИИ

Исто така, постои спојката на манастири на планината Палуки над град Скопелос. Евангелистрија се држи до карпите и ужива во чудата на градот Скопелос залив. Основан е од монасите од Света Гора во 18 век, но неговиот импресивен златен алтер екран од Истанбул датира од 14 век. Сега е окупирана од калуѓерки. Агиа Варвара утврден манастир, сега за жал одби, но рече дека неговите фрески од 15 век.

Манастирот на Агиос Јоанис Продромос е направен од дрво и злато. Повисоко планината Палуки се манастири на Agious Taxiarches и Агиа Ана. Додека на западната страна се наоѓаат манастири на Ставрос, Агиос Георгиос-Котронаки и Панагија Леивадиотиса.

ЦРКИ СКОПЕЛОС

Сите освен еден од цркви на островот ја почитуваат грчката православна вера. Црквата била проследена со специфични архитектонски форми кои постепено се создавале од првите векови на христијанството и потоа. Нивниот накит, без разлика дали станува збор за сликарство, мозаици или друго - секогаш ја одразува православната доктрина, според специфичните стилски трендови

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (427) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (49) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (79) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (101) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (39) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)

Skopelos.com - Напишувајќи QR код

Цркви - Манастири
Booking.com

Испратете го вашиот бизнис БЕСПЛАТНО

Дали сте сопственик на деловна активност? Поднесете го вашиот бизнис за БЕСПЛАТНО ТУКА. Бидете сигурни дека вашите информации се ажурирани.