Црковно Рождество Христово (Христос)

Црквата на Раѓањето Христово, која е и катедрала на градот, се наоѓа во најисториската област на градот Скопелос.

Црква Скопелос Раѓање Христос, црква Скопелос Христос, Скопелос цркви, Скопелос Разгледувања, Скопелос религија, култура Скопелос, остров Скопелос, северни споради, Грција

РАЃАЊЕ ХРИСТОВО

СКОПЕЛОС ЦРКИ

Црквата Рождество Христово се наоѓа во Градот Скопелос најисториската област. Специфичната црква е попозната како Христос. Оваа значајна црква служи и како градска катедрала.

Црквата Скопелос за изградбата на Христос може да се проследи наназад во 1765 година, означувајќи го нејзиното основање како историско место за богослужба. Надвор од својата старост, оваа црква има скапоцена колекција на артефакти, со видно место за зачувување на иконите и моштите кои првично биле сместени во храмот на Свети Атанасиј во замокот. Дополнително, црквата ги чува и почитува моштите поврзани со Свети Ригинос, зголемувајќи го на тој начин нејзиното историско и духовно значење.

Извонредната структура на црквата е спој на архитектонски стилови, со куполата на крстовидната квадратна црква заедно со тројна базилика. Суспендиран од централната купола е дрвен аранжман украсен со двострани икони кои ги прикажуваат ликовите на апостолите и пророците. Покрај примарната купола, постои и секундарна, помала купола поставена над светилиштето.

Непосредно пред светилиштето, лежат прецизно одржувани крипти, скриени под цврсти мермерни плочи, традиционално назначени за чување на посмртните останки на почитуваното црковно свештенство од дамнина. Расфрлани низ црковниот двор, ќе се сретнат почивалиштата на ценетите епископи од едно минато време. Понатаму, вреди да се одбележи дека во рамките на црковната кула, можете да најдете остатоци од античка византиска црква, дополнително истакнувајќи ја богатата таписерија од историски слоеви вградени во оваа света локација.

Друг елемент што придонесува за значењето на црквата е присуството на камбана во нејзината кула, подарок од Алексиос Орлоф. Тој го претстави ова ѕвоно на град Скопелос како признание за нивниот придонес во поморската битка во Чешме во 1770 година, клучен настан што резултираше со пораз на турската флота.

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Booking.com