Asklepeion

Кој беше Аслепеј? Тој беше демо-бог во античко време и водач на култ

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Скопелос Асклепион, Скопелос Археолошки знаменитости, Разглед на Скопелос, Асклепион Скопелос, Скопелос Асклепион

АКЛЕПЕИОН, Ампелики, Скопелос 4 век п.н.е.

СКОПЕЛОС Археолошки погледи

Асклепион се наоѓа југоисточно од скопскиот Залив, во областа Амбелики, Ливади.

Но, кој беше Асклепос? Па, тој бил анти-бог во античко време и водач на култ. Во свет на ропство, каде човечкиот живот беше безвреден, овој култ го подигна нивото на хуманост во корист на поединецот. Значи, Асклепеј, исцелител на целата болест, беше исклучок во грчкиот пантеон. Луѓето обично се плашеа од претставниците на грчкиот пантеон.

Во текот на еден период од 1000 години, луѓето на меѓународно ниво го сакаа и веруваа Асклепос. Епидаурос некогаш бил центар на неговото верување додека имало над 300 светилишта во медитеранскиот регион.

Потеклото на името Асклепеос потекнува или од античкиот грчки збор „Асклепас“ (име за змија) или од презимето на неговата мајка Аигија. Според митот, Асклепос имал неколку деца, вклучувајќи и ќерка „Хигиеја“. Од таа ќерка потекнува англискиот збор „хигиена“.

Поради Асклепос, повеќе поединци останале здрави. Но, подземјето сакаше повеќе мртви луѓе. Така, подземјето го уби Аспелеос. Подоцна тој беше вратен во живот и се претвори во бог. Зевс ја смести сликата на Асклепеј, со својата змија, меѓу starsвездите. Овој храмски локалитет Асклепион за прв пат бил ископан во 1965 кога се пронајдени богатство на антички монети од класика до крајот на римскиот период. Покрај тоа, пронајдена е статуа на Дајана (3rd век п.н.е.) и мермерно торзо на дете кое држи стап. Понатамошни ископувања направени во 1995, доведоа до светлосни wallsидови и керамика.

Оценете и напишете преглед

Други јазици

Скопелос 370 03 Место град Скопје, Скопелос 370 03, Грција
Добиете насоки
Booking.com