Манастирот Панагија Ливадиотиса или Зоодохос Пиги

Манастирот Зоодохос Пиги или Панагија во Ливади, сместен во Ампелики во близина на градот Скопелос.

Скопелос Панагија Ливадиотиса, Скопелос Панагија Ливади, Скопелос Мони Зоодохос Пиги, Скопелос цркви, Скопелос Зоодохос Пиги, Скопелос Манастири, Скопелос Разгледувања, Скопелос Религија, Скопелос култура, Скопелос цркви манастири, Островот Скопелос, северните споради, Грција, грчките острови

 

Манастирот Панагија Ливадиотиса или Зоодохос Пиги

 

Манастирот Зоодохос Пиги или Панагија во Ливади, сместен во Ампелики во близина на Град Скопелос. Манастирот Панагија Ливадиотиса доаѓа со две имиња Манастир Зоодохос Пиги или Панагија во Ливади. За неговото основање е позната традиција. Пред околу 350 години, брановите ја однеле иконата на Богородица. По тој настан бил основан манастирот.

Манастирот ја одбележува православната недела, започнувајќи ја Литијата од Панагија во Ливади.

Панагија Ливадиотиса била поврзана со Агиа Катерини од планината Синај.

Ненаселениот Мони Зодохос Пиги или Панагија кај Ливади во Скопелос зазема место на ливадата. Манастирот е блиску до морето и нуди прекрасен поглед на Егејското Море. Сепак, густите дрвја го опкружуваат манастирот, што го прави невозможно да се забележи од далечина. Во денешно време не е дом на ниту еден монах.

Иако во минатиот век во Мони живееле монаси. Не постои официјален стар документ поврзан со историјата на Skopelos Moni Zoodochos Pigi. Посветен натпис во соборниот храм на манастирот нè известува дека во 1860 година во Мони престојувал протосинагогот на синајскиот монах Амбросиј, кој бил и управител на манастирот. Денеска манастирот е на приватен сопственик.

Главна карактеристика на црквата е еднокоработ со дрвен покривен храм. Неколку значајни икони живеат во овој свет простор. Тие вклучуваат доцновизантиска врежана икона која го прикажува Успение на Богородица во нејзината фокусна точка, опкружена со минијатурни прикази на 24 строфи од Акатистичката химна. Дополнително, тука е и иконата на Богородица од Зоодохос Пиги, изработена од Критјанецот сликар Антониос Агорастос во 1676 година, кој има почитуван статус поради неговата чудесна репутација.

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (48) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (159) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Booking.com