Манастирот Тимиос Продромос

Храмот во црквата кој е направен од дрво и злато и е прекрасно украсен со лози, животни и птици. Може да се видат и муралите од 14th век.

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Skopelos Timios Prodromos, Skopelos Манастири, Манастир Скопелос Тимиос Продромос, цркви на Скопелос, разглед на Скопски

ТИМИОС ПРОДРОМОС

СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ

Манастирот Тимиос Продромос кај Скопелос во старо време бил машки манастир. Од 1920 година до денес е женски манастир.

Оддалечен е само неколку стотици метри од манастирот Агија Варвара на планината Палуки кој е висок висок на задниот дел на Место град Скопје. Манастирот на Тимиос Продромос е споко место. Калуѓерките кои живеат таму се одговорни за црквата. Всушност, тие добро се грижат за манастирот.

Посетителите можат да го видат храмот во црквата кој е направен од дрво и злато и е убаво украсен со винова лоза, животни и птици. Посетителите, од манастирот Тимиос Продромос, на островот Скопелос, можат да видат и мурали од 14-тиth век.

Манастирот Агиос Јоанис Продромос, на островот Скопелос, се слави на 24th од јуни.

Упатства: Од Место град Скопје треба да возите по крајбрежниот пат кон планината Палуки. На крајот од тој пат, свртете лево и следете ги знаците кон Иера Мони Сотирос. Бидете сигурни дека кога ќе стигнете до вилушката на патот, продолжувате надесно. Продолжете на истиот пат што на крајот ќе се претвори во нечист пат. На крајот од асфалтот земете остар лево нагоре по ридот, па бидете внимателни. На околу еден километар ќе бидете во манастирот Агија Варвара. После тоа, ќе ви требаат само 200 м. да стигнат до манастирот Тимиос Продарош. Можете или да возите таму (околу уште една минута) или да пешачите (околу 7 минути).

Оценете и напишете преглед

Други јазици

370 03 Агиос Јоанис Продромос, град Скопје, Скопелос 370 03, Грција
Добиете насоки
Booking.com