Откривање на магијата на Апокриес - карневалска прослава на островот Скопелос

Карневал во Скопелос, Апокрии во Скопелос, обичаи Апокрии во Скопелос, карневал на островот Скопелос, прослава на карневалот во Скопелос, Грчки карневалски традиции, настани на карневалот во Скопелос, карневал на грчкиот остров Апокри, обичаи на Скопелос, Триод, Карневалска парада на Скопелос, Почит на карневалот во Скопелос, традиции на островот Скопелос, Фестивал Апокриес на островот Скопелос, Култура на Скопелос, Скопелос Брамдес, Скопелос Трата, Скопелос Добар, Скопелос Чист понеделник, Скопелос Пепел понеделник, најдобар остров во светот Скопелос, посетете го Скопелос, северните споради, Грција, грчките острови, грчките дестинации за скапоцени камења, Блог на Скопелос, Блогспот на Скопелос, блогирање на Скопелос, блогови на Скопелос, блогери на Скопелос

Откривање на магијата на Апокриес - карневалска прослава на островот Скопелос

 

Апокрие, познат и како Апокрија, се слави со голем ентузијазам на прекрасниот остров Скопелос во Грција, исто како и во многу други делови од земјата. Додека специфичните обичаи и традиции може малку да се разликуваат од еден регион до друг, суштината на годишната прослава останува конзистентна низ цела Грција.

Карневалот на Скопелос во Скопелос Апокриес обичаи во Скопелос Карневалот на островот Скопелос Прослава на карневалот на Скопелос Грчкиот карневал

ПЕРИОД НА КАРНЕВАЛСКИ НАСТАНИ

Апокрие (Ноќта на вештерките) се длабоко вкоренети во традицијата на Грција и островот Скопелос и траат три недели пред Великиот пост. Грците го користат изразот „Триодо се отвора“ за да објаснат дека карневалските веселби започнале. Започнува со неделата на митникот и фарисејот. Конкретната недела ја означува и употребата на православната книга „Триод“ во Црквата. Апокриите завршуваат во Недела на Кралот. Пепел понеделник е ден потоа.

Почетната недела се нарекува „арти-бурци“, за време на која постот не се практикува дури ни во среда и петок.

Втората недела по блудниот син се нарекува „креатин“ поради честото консумирање месо.

Следната недела се нарекува „Тирини или бела“ од грчкиот збор „тири“ што значи сирење. Поради консумирање на млечни производи.

 

 

КАРНЕВАЛОТ НА ОСТОРОТ СКОПЕЛОС

Јавните веселби со години се одвиваа организирано, по конзистентен шаблон. Имаше разлики помеѓу првата (Креофагос или Месо недела) и втората недела (Тирини или Сирење недела). Поконкретно, за време на Месна недела, прославите се карактеризираа со жива и дионизиска веселба. Луѓето беа облечени како маскенбал со хумористични расположенија на поединци и околности. Изгледа дека одредени елементи имаат потекло од дионизиските фестивали. Песните, на пример, содржат несоодветни зборови, но сите со радост ги пеат.

Карневалот на Скопелос во Скопелос Апокриес обичаи во Скопелос Карневалот на островот Скопелос Прослава на карневалот на Скопелос Грчкиот карневал

Додека, за време на карневалот во Тирини, се одржа поворка со свадбена церемонија на која младите беа облечени во богати носии. Прославите беа придружени со песни кои беа пристојни и хармонични.

Карневалските свечености се протегаат во текот на три недели, почнувајќи со „Цикнопемпти“ (четврток). За тоа време, и младите и старите маскенбал шетаат по улиците на Скопелос, облечени во разни костими. Тие се впуштаат во смеа, песна и игриви закачки со секој што ќе наидат, што кулминира во последната недела на Апокриес. Меѓу познатите карневалски обичаи во Скопелос се свадбената поворка, заедно со активностите како што се „добри“, „брамдес“ и традиционалната „трата“ (Трал).

ОБИЧАЈОТ НА брамдес

„Брамдите“ ја претставуваат традиционалната облека на Скопелос, со добро изработени марамчиња, панталони, фустанели (локална машка носија) и сребрени шарпаси (цапразија). Тие талкаат низ улиците на Скопелос, пеејќи ја култната песна на Скопелос „Влача“.

Анте на паме Влача што пера кафене

На се тратаро Влача сумада и аргиле…

ден тело ти соумада ауте тон аргиле

мон тело ена лукуми кај ена глико кафе

Карневал во Скопелос, обичаи на Скопелос, карневал во Скопелос, обичаи во Скопелос, свадбена поворка, Брамдес, Трата, триодио, чист понеделник, пепел понеделник, грчки обичаи, годишни настани, северни споради, Грција, грчки острови

(Ајде да одиме во кафулето од другата страна на улицата.
Ќе те изнесам во кафуле, на сумада и наргиле...
Не сакам соумада и не сакам аргиле
Сакам само лукуми и слатко кафе...)

Собрани во Гифторема, Христос и Милос, „Брамдес“ продолжуваат со веселбите, пеејќи и танцувајќи. Дарежливите сопственици на куќи ги отвораат вратите за да понудат традиционални слатки од Скопелос, како што се пудинг од ориз (ризогало), галактобуреко и обилно вино.

ОБИЧАЈ НА СВАДБЕНИЦИ – КАЛЕС

Овие носии симболизираа свадбена поворка, со машка фигура која ја прикажува улогата на невестата. Сите учествуваат и се занимаваат со сатирично прикажување на различни ликови. Среде пеење, тие се препуштаат на популарните „непристојни“ и неконвенционални карневалски песни, а сето тоа додека весело уживаат во своите пијачки. Наведените како „Калес“ од локалното население на Скопелос, овие веселби се појавија во последната недела на Апокрија.

Апокрии во Скопелос, карневал во Скопелос, обичаи Апокри, прослава на карневалот на островот Скопелос, грчки традиции, обичаи, понеделник од пепел Грција

ОБИЧАЈ НА ТРГУВАЊЕ

Во последната недела од карневалот во Скопелос, мештаните го слават обичајот Трата. Луѓе облечени како маскаради за да носат брод направен од трска и дрво, Трата. Оние кои го носат тралот се нарекуваат муцуриди, бидејќи имаат замачкани лица со црна боја. Попатно, целата група пее песни, пие и ги задева случајните минувачи. Маскадерите, на пример, држат мрежи и ги фаќаат сите минувачи. Следбениците на Трата исто така се маскирани. Домаќинките повторно ги почестуваат минувачите со пудинг од ориз и вино. Целата поворка завршува на плажата каде што ќе ја стават Тратата во морето. Веселбата и играњето траат до раните утрински часови. Овој обичај влече корени од нападите на страшните пирати на островите во Егејското Море.

Карневалот на Скопелос во Скопелос Апокриес обичаи во Скопелос Карневалот на островот Скопелос Прослава на карневалот на Скопелос Грчкиот карневал

ЧИСТ ПОНЕДЕЛНИК

Скопелосци, на чист понеделник, ја одржуваат традицијата со сликање син крст на челата и лепење гранче од зумбул во ушите. Јадат лесно и бавно храна пијат вино во плажи, во нивните домови и надвор на полињата.

Блаш од минатото – АПОКРИИ ВО СКОПЕЛОС

Во минатото, големата прослава на Апокрија (недела на месо и недела на сирење) беше најголемиот и најпријатниот настан во Скопелос. Сите беа вклучени, а фестите беа негувани од семејства и групи од сите сфери на животот исто. Со корени од антиката, овие обичаи и прослави ја рефлектираа преовладувачката клима и дух на ерата.

Царината во Скопелос

Значењето на овие прилики беше толку длабоко меѓу жителите на Скопелос што дури и оние што работеа во странство, како што се морнарите, бродоградителите и градители, го натераа да се вратат дома посебно за да ги прослават локалните обичаи и веселбите на карневалот.

 

Генерално, Апокриес на островот Скопелос е време на радост, креативност и дух на заедницата. Тој им нуди можност на жителите и на посетителите да уживаат во богатото културно наследство на Грција додека фалсификуваат негувани спомени кои ќе траат цел живот. Без разлика дали учествуваат во паради, препуштајќи се на вкусноста храна, или едноставно впивајќи се во празничната атмосфера, Apokries на Скопелос е прослава што не се пропушта. Грчките карневалски традиции и карневалската прослава на островот Скопелос се задолжителни.

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво