Патна мрежа на Скопелос

Главната патна мрежа на Скопелос се протега по траса 37 км. Почнувајќи од јужниот дел и Место град Скопје и завршувајќи внатре Лутраки, што е второ пристаниште на островот.

Патот е асфалтиран. Треба да бидете фокусирани бидејќи има неколку кривини. Пејзажот со боровата шума е навистина волшебен.

Главната патна линија минува низ повеќето од познатите плажи на Скопелос (25 км). Првата станица што вреди да се посети е живописниот залив Агнонтас (8км оддалечен од Хора) со малата величествена плажа и познатата риба таверни.

Потоа со преземање на кратко одлетување од обиколницата, ќе стигнете до едно од најубавите плажи на Скопелос, Limnonari. Пејзажот е навистина уникатен, со борова шума што ја прифаќа плажата. Има ресторан како и соби да ги споделите.

Потоа, на растојание од 12 км. од Пристаниште Скопелос, ќе се сретнете со прекрасниот залив на Панормос со сините води и таверни до брановите. Тогаш ќе се сретнете со познатите плажи of Милан Костен.
Патот продолжува со Елиос или нео климата, релативно ново село, Старо климата сјај. Турата ќе се заврши со следење на главниот пат до Лутраки, кој е второто пристаниште на островот и пристанишниот град на сјај.

Има уште еден асфалтен пат кој го намалува растојанието од центарот на Скопелос до сјај до 22 км. Оваа рута започнува од исклучување до Glisteri или од повисока боја во Пиргос и достигнува Нео климата.

За да уживате во убавините на островот Скопелос, подобро е да имате автомобил или мотор. Во секој друг случај, ќе мора да изнајмите автомобил. Можете исто така да ги користите локалните автобуси за да ги посетите познатите плажи на Скопелос.

Во текот на летната сезона, автобусите до и од Скопелос се доста чести. Особено во јуни, јули и август има автобуси скоро секој час.
Такси рангот, како и автобуската станица, се наоѓа веднаш до пристаништето за излез, каде има распоред со автобуските патеки за да се информираат посетителите.

Километриски растојанија од Место град Скопје