Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

СКОПЕЛОС ФЛОРА

Грција има околу 6.000 видови диви цвеќиња, некои 700 растат никаде на друго место. На Скопело има нешто што интересира скоро цела година да се види и исто така да мириса. Грмушките што ги гледате насекаде (Мачи и Фригана) се составени од неколку различни видови.

Особено чести се џуџињата грмушки како Кермес даб, со мали ситни лисја налик на холи, но типични дабови желади, Спани Брнет и жолта еуфорија акантотамно. Други вообичаени растенија меѓу магијата се Ерусалимскиот мудрец, оригано и разни Рок Роуз - мозок на патничката. Меѓу повисоките грмушки се јагода дрво, шпанска метла, дрво Јуда и дрво Хедер. Галебите и клисурите со подземна вода се поредени од Ориенталната рамнина со големи розови цвеќиња, врби пука и оставаат толку отровни што дури и козите ги оставаат непроменети.

Други интереси вклучуваат краставица на мелење со овошје како големи огрозд од изглед, кои кога зреат, експлодираат како изглупираат неколку незгодни течности. Оваа течност содржи насилен чистки што се користеше за ревматизам, парализа, капки и ќерамиди. Расте покрај морето, понекогаш меѓу карпите, можете да го најдете Рок Самфир. Ова е ароматично растение кое се користи уште од античко време, кисела и традиционално се служи со цшипоро (слично на узо). Несомнено ќе забележите огромна разновидност на овошни дрвја, вклучувајќи калинка, локва, смоква и дуња, како и сливи, костени и маслинки.

СКОПЕЛОС ХОРТА

Постојат 20 различни видови на јастива плеска - Хорта. Откако ќе зоврие, се служи со маслиново масло и лимон. Сè што ви треба е пластична кеса, нож и експерт за да ги разликувате. Собирањето на хортата е терапевтски преоден рок, како и витамин исполнет, храна бесплатно. Тие вклучуваат еден вид дива зелка, копар, анасон, глуварче, коприва, крес и цикорија.

СКОПЕЛОС ПТИЦИ

Постои огромна разновидност на птици што треба да се забележат на Скопелос. Големите, црни и сиви птици што ги има насекаде, се врани со гулаби. Соколите на Елеонора најчесто се гледаат во предградието на Скопелос и Глокса и над Стариот климата. Орлите и мршојадците се забележани на северната, помалку населена страна на островот. Различни бродови може да се видат покрај мостот во близина на градската плажа плус на другиот крај на заоблената позади Аг. Спомен на Реџинос. Ако слушнете скоро постојан звук на „вежбање… вечер“, ова ќе биде Був „Скапс“!