Прославата на 28 октомври во Скопелос

Национални празници Скопелос, Скопелос 28 октомври, Скопелос без прослава, Национална прослава на Скопелос, годишнина од Не, без годишнина, национална парада, грчко ослободување, СКОПЕЛОС СЕВЕРНИ СПОРАДИ, ГРЦИЈА, СКОПЕЛОС БЛОГСПОТ, СКОПЕЛОС БЛОГ СКОПЕЛОС

Прославата на 28 октомври во Скопелос

НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Што слават Грците на 28 октомври?

Вообичаено, се слави крајот на војната и доаѓањето на мирот. Во Грција, на 28 октомври го слават епскиот влез на земјата во војната од 1940 година и грчкото НЕ за безусловното предавање на Италијанците.

Поточно, на 28 октомври 1940 година, Италијанците испратија ултиматум до Грција и премиерот Јоанис Метаксас барајќи:
1. слободниот премин на нивните војници преку грчко-албанската граница
2. отстапување на одредени клучни точки, како што се аеродромите, пристаништа, Итн

 

Национални празници на Скопелос

Премиерот, земајќи го многу сериозно она што го сакаа повеќето луѓе, одговори со големо НЕ. Со OXI, Грците влегоа во Втората светска војна.

Всушност, прославата е за целата епопеја од 1940-тите и успесите на Грција во Втората светска војна.

Изгледа дека Черчил не случајно рекол дека „Од сега нема да велиме дека Грците се борат како херои, туку дека хероите се борат како Грци“.

национален празник skopelos Октомвриу

За одбележување е и тоа што годишнината од „НЕ“ почна да се слави уште од првата година и покрај тоа што Грција беше под италијанско-германска окупација.

Грците ги украсуваат патиштата со грчки знамиња. Учениците во сите делови на Грција парадираат за да ги пофалат своите храбри предци, додека општинските бендови свират песни од 1940-тите и националната химна. Официјални лица од секое место положуваат и венци на чест и слава во спомен на војниците кои загинаа во војната.

Скопелос Прослава на НЕ

Како и во цела Грција и грчката нација, локалното население и туристите на островот Скопелос со чест и слава ќе го прослават херојското НЕ за безусловното предавање на италијанските војници.

Во Скопелос, знаменосците и придружниците ги носат традиционалните носии на нивното место. Останатите се облечени во народни носии или во бело и сино, боите на грчкото знаме.

skopelos државни празници Нема празнување

Денот на 28-ми започнува со радосно биење на црковните ѕвона. Потоа група студенти го креваат грчкото знаме на споменикот на хероите.

По официјалната Доксологија во селска црква, заврши полагањето венци на Споменикот на хероите.

национален празник skopelos 28 oktovriou parelasi

Потоа следи дефилето на учениците од училиштата во Скопелос и Културно-фолклорното здружение Скопелос.

Студентското дефиле се одвива во три централни точки. На плажата Чора Скопелос, во селото Нео климата, и во село Глоша.
По парадата, луѓето почнуваат да играат традиционални ора.

 

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво