Rebetiko Festival Skopelos – Rebetiko Music Skopelos

РЕБЕТИКО ФЕСТИВАЛ СКОПЕЛОС, МУЗИКА РЕБЕТИКО СКОПЕЛОС, НАРОДНА МУЗИКА СКОПЕЛОС, КУЛТУРНИ НАСТАНИ НА СКОПЕЛОС, МУЗИЧКИ КОНЦЕРТИ СКОПЕЛОС, ТРАДИЦИОНАЛНА МУЗИКА СКОПЕЛОС, КУЛТУРНИ НАСТАНИ СКОПЕЛОСКИ МУЗИЧКИ СКОПСКИ СКОПСКИ, НОЌИ, ИЗЛОЖБИ СЛИКАРСКИ ИЗЛОЖБИ, ИЗЛОЖБИ, БЕЗБЕДНИ ПРАЗНИЦИ ВО СКОПЕЛОС, ЛЕТО ВО СКОПЕЛОС, ЛЕТО 2023, СЕВЕРНИ СПОРАДИ, ГРЦИЈА, БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

Rebetiko Festival Skopelos – Rebetiko Music Skopelos

Рембетико Музика

Ребетико музиката е форма на музика која се развила во Грција во текот на 20 век. Се карактеризира со употреба на бузуки, баглама и гитара. Ребетичките песни се мешавина од источна и западна музика и го опишуваат животот на сиромашните луѓе и ноќен живот посетители.

Ребетико фестивал Скопелос, ребетико музика, Јоргос Ксинтарис

Овој тип на музика вклучува песни со силни елементи на меланхолија и горчина, но и со позитивен и жив стил. Текстовите често се поетски и го опишуваат градскиот живот, љубовта, гладот, работата и борбата за опстанок.

Ребетичката музика е препознаена како еден од најавтентичните изрази на грчката култура и има влијание врз музиката во Грција и ширум светот. Некои од најпознатите ребети во ерата биле Маркос Вамвакарис и Василис Цицанис.

РЕБЕТИКО МУЗИКА ВО СКОПЕЛОС

Островот Скопелос има богата традиција на народна музика, со акцент на ребетико музиката. Островот Скопелос е прекрасна дестинација со богато културно наследство. Островот е типично поврзан со ребетико музика уште од еден од најпознатите уметници од овој вид музика доаѓа од Скопелос. Г. Georgeорџ Ксинтариси неговите два сина, Андонис, и Тодорис Кинтарис, се и музичари. Во нивното узо може да се ужива во добро познатите музичари ресторан Анатолија.

 

Друг познат ребет кој живее на островот Скопелос е музичарот Костас Калафатис.

Исто така, многу таверни и продавници на островот во својата програма вклучуваат жива народна и ребетико музика со одлична уметници и инструменталисти. Затоа, еден од начините да се доживее ребетико музика во Скопелос е да присуствувате на настап во живо во локалното население таверна или музичко место. Особено, во текот на летните месеци, на многу места се одржуваат музички настани во живо со ребетико и друга традиционална грчка музика. Можете да побарате во вашиот хотел или локални туристички информативни центри за да дознаете за претстојните претстави. 

skopelos rebetiko музика, фестивал, skopelos музичари, Skopelos Костас Калафатис

Во Скопелос, срцето на Ребетико чука гласно и стабилно. Тоа е лулка на ребетичкото пеење и ребетико музиката. Затоа со голем успех во Скопелос е формирана институцијата на ребетико фестивалот „Денови на ребетико“. Бидејќи, Скопелос, овој остров во северниот дел на Егејското Море е познат по својата љубов кон ребетико.

Ребетико фестивал на островот Скопелос

Од 2018, на Ребетико фестивал е формирана како институција во културните настани на Скопелос. Оттогаш до денес се одржани 4 многу успешни фестивали со голем успех. Само една година, во 2020 година, поради глобалната пандемија, фестивалот не се одржа. Институцијата е формирана од Управниот одбор на Културно-фолклорната асоцијација со вредна соработка на општина Скопелос и регионот Тесалија.

Главното место на фестивалот е под Панагица од Пиргос, во старото пристаниште.

 

 

Фестивалот не само што го велича делото и сеќавањето на достојните народни композитори и пејачи на Ребетико, туку и ја промовира и промовира на одличен и доста достапен начин музичката традиција на островот.

Фестивалот „Денови на ребетико“ се организира секоја година во Скопелос и стана многу популарен на островот и пошироко. Уметници од цела Грција и светот учествуваат на фестивалот и го презентираат својот репертоар. Фестивалот вклучува концерти, работилници, изложби и семинари за народни инструменти и вокална музика за ребетичкото пеење и неговата историја. Секоја година се покануваат реномирани музичари, инструменталисти и говорници да ја претстават својата работа и да го искористат своето знаење преку семинари и други интересни културни активности.

Скопелос ком ребетико фестивал ребетико музика

Петтиот фестивал „Денови на ребетика“ ќе ја отвори својата завеса за летото 5 година од 2023 до 11 година. Летово, освен почит на реномираните уметници од овој жанр, концерти и други семинари и настани, ребетико фестивалот Скопелос ќе биде домаќин на меѓународна конференција на меѓународни пријатели и научници од Грција и странство за историјата и развојот на ребетико музиката.

И оваа година, двајца извонредни виртуози на бузуки и гитара ќе го почестат фестивалот со своето присуство. Г. Вангелис Тригкас и г. Киријакос Гувентас.

Скопелос ком ребетико фестивал ребетико музика

Целта на Советот на општината на Културно-фолклорното друштво од самиот почеток беше ширење и зачувување на нематеријалното културно наследство. Скопелос со голем успех успева да го води овој проект, а преку фестивалот ја промовираше ребетико музиката, Грција и самиот остров не само дома туку и насекаде низ светот.

Важноста на фестивалот Ребетико

Фестивалот Ребетико (денови на ребетико музика во Скопелос) е многу важна институција за зачувување и одржување на урбаната народна музика и културниот идентитет на Скопелос и на Грција воопшто. Урбаната народна музика е дел од традицијата на градовите и урбаните центри на Грција и е важен дел од културниот идентитет на земјата.

Скопелос ком ребетико фестивал ребетико музика

Преку фестивалот посетителите имаат можност да го откријат и уживаат овој вид музика и да го запознаат културното наследство на регионот. Покрај тоа, фестивалот помага да се создаде платформа за локални музичари и уметници да ја претстават својата уметност и да ја промовираат својата работа, со што ќе го зачуваат овој важен дел од културното наследство на регионот.

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

 

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво