Свети Ригинос, патронот на Скопелос

СКОПЕЛОС АГИОС РИГИНОС, СКОПЕЛОС СВЕТИ РИГИНОС, СКОПЕЛОС ПАТРОН СВЕТИ, ЦРКВА СКОПЕЛОС АГИОС РИГИНОС, СВЕТИ РИГИНОС МОНИ, СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ, СКОПЕЛОС АГИОС РИГИНОС МАНАСТИР, СКОПЕЛОС ЦРКИ, СКОПЕЛОС СВЕДНИЦИ, ТРАДИЦИИ СКОПЕЛОС, ОБИЧАНИ СКОПЕЛОС, КУЛТУРА СКОПЕЛОС, ПРОСЛАВИ СКОПЕЛОС, СЕВЕРНИ СПОРАДИ, ГРЦИЈА, БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

Свети Ригинос, патронот на Скопелос 

СВЕТИ ПАТРОН

Во Грција, секој остров има покровител за кој се верува дека го штити и чува островот и неговите жители. Заштитникот често се поврзува со историјата и културата на островот и се смета за духовен и културен симбол на островот.

Освен тоа, се верува дека заштитникот нуди заштита и водство на жителите на островот и често се поврзува со чудесни настани или акти на божествена интервенција.

СВЕТИ РИГИНОС

Заштитник на островот Скопелос е Агиос Ригинос.

Агиос Ригинос е роден во Ливадија, Грција во текот на 4th век од н.е. Тој бил испратен на островот Скопелос од неговиот вујко со цел да ја зајакне својата голема верба во Бога и луѓето што биле прогонети таму. Агиос Ригинос остро се спротивстави на сите секти кои беа против православното верување. Своите мисли храбро ги кажуваше во јавноста без двоумење и страв. Агиос Ригинос бил гонет за време на царот на Константинопол, Јулиј Параватис (361-363 н.е.).

skopelos Свети Ригинос христијанството

Гувернерот на Грција отиде на островот Скопелос и веднаш му нареди на светецот да се откаже од својата религија. Агиос Ригинос стоел цврсто на своите верувања и не се покорувал. Затоа, на 25th од февруари 362 н.е., светецот бил прикажан на стадионот на островот. Таму луѓето на гувернерот го мачеле и на крајот го обезглавиле. Таа ноќ христијаните на островот го погребаа во шумата на ридот каде што се наоѓа неговиот гроб до денес.

МАНАСТИРОТ

Манастирот е изграден на гробиштата на Светиот, во негова чест. Ова барем го откриваат постоечките архитектонски делови на денешната црква. Според еден натпис, манастирот Свети Ригинос бил изграден во 1728 година, веројатно на урнатините на постар, византиски манастир. Текстот на камената плоча е следен:

ГОДИНА ОД ХРИСТА 1728 г
ОВА Е РЕСТАРТИРАНО
ПОДАРОК ​​САМО ПРЕТПЛАТА
ТЕУ ХИЕРОМОНАЧУ КЕ ДАПА
Христијански Остров

Црквата го следела архитектонскиот стил на еднокорабната заоблена базилика. Ќелиите биле изградени во југозападниот агол и таму останале до ден-денес. Верниците во 1960-тите го урнаа манастирот за да продолжат со изградбата на поголема црква во облик на крст. Инаугурацијата се одржа на 9 јули 1972 година.

Камениот саркофаг на Агиос Ригинос (датира од IV век п.н.е.) се наоѓа западно од црквата, во дворот. До него се наоѓа стара чешма која го снабдувала манастирот со вода.

Лицето задолжено за Агиос Ригинос Манастирот е г. Елени Трачана, нејзиниот контакт број е +30 6980929334 и +30 24240 22395.

Манастирот останува отворен за посетители секое утро од 09:00 до 13:00 часот и секоја вечер од 17:00 - 20:00 часот.

ПРОСЛАВА НА СВЕТИ РИГИНОС

Агиос Ригинос се слави со голема раскош во Скопелос на 24 и 25 февруари. Во негова чест се одржуваат свечености Скопелос Хора.

Во пресрет на денот во процесија се носат светите мошти на светителот. Во црквата Рождество Христово се чуваат светите мошти на светецот Патрон. Оттаму поворката започнува и завршува кај манастирот Агиос Ригинос. Таму ќе се одржи Божествена Литургија. На крајот, светите мошти се враќаат назад во црквата Христова.

Поворката, на враќање во Скопелос, долго застанува кај стариот мост, мостот Аи-Ригинаки. Бидејќи, според традицијата, токму таму Агиос Ригинос, заштитникот на Скопелос, бил обезглавен.

На тој мост се наоѓа најстариот иконостас на островот. Овој мал споменик има квадратна форма, украсен е со гипсени дизајни, а на куполата има крст.

На денот на 25 февруари верниците по Божествената Литургија делат локални слатки.

Светите мошти

Во 18 век, Хаци Константин (познат како монах Калиникос) бил испратен на Кипар од Сенатот за да ги земе светите мошти на Свети Ригин. За жал, успеал да врати само дел од нив, кои се чуваат во храмот Рождество Христово.

ДРАГОНТОШИЗМА И АГИОС РИГИНОС

Според локалната легенда, пред околу 800 години на Скопелос, змеј го тероризирал островот, јадејќи ги посевите и добитокот, а луѓето, во тоа време немало шанса да живеат на островот. Дури и од соседните острови испраќале чамци полни со затвореници кои биле осудени на смрт, да ги изедат. За змејот се вели дека бил толку жесток што никој не се осмелил да се соочи со него.

Свети Ригинос сепак бил решен да го победи змејот и да ги спаси луѓето од Скопелос. Тој се молел на Бога за сила и храброст, а потоа тргнал да се соочи со ѕверот.

Тој се качи како морнар во брод за осуденици за да слета на Скопелос. Кога змејот го видел Свети Ригинос како се приближува, се исплашил. Додека Агиос Ригинос слета во Елиос Скопелос извика: „Каде во Божјата милост (елеос) е чудовиштето“ и почна да го лови ѕверот.

drakontoschisma scopelos, agios riginos scopelos, skopelos legjendes

Ловот завршил во точната позиција помеѓу Стафилос Агнонтас во Скопелос. Немајќи друго бегство, змејот скокнал на карпата што води кон морето и бил убиен беспомошно. Планината се расцепи, земјата се повлече, морето беше растргнато и оттогаш областа се нарекува Драконтошисма.

Скопелошаните биле воодушевени од храброста на светителот и силата на неговата вера, па во негова чест изградиле црква каде што продолжуваат да го слават неговиот празник секоја година на 25 февруари.

Приказната за Свети Ригинос и змејот е популарна легенда на Скопелос и стана важен дел од историјата и културата на островот.

Drakontoschisma може да се гледа одозгора, а конкретниот залив е достапен само со приватен брод.

СКОПЕЛОС АГИОС РИГИНОС

НАСОКИ – ПРИСТАП

Црквата Свети Ригинос се наоѓа на 4 километри југозападно од Град Скопелос. Еве ги насоките за да стигнете до црквата:

  • Доколку пристигнувате со траект, на пристаниште Скопелос се наоѓа на само неколку минути пешачење од црквата. Едноставно излезете од пристаништето и упатете се кон центарот на градот.
  • Ако пристигнувате со автомобил: Возење по главниот пат за да заминете Место град Скопје ќе видите бензинска пумпа. На 500 метри потоа, свртете нагло угорнина десно. Уште 500 метри и стигнувате до црквата.
  • Можете исто така да ги прашате локалните жители за насоки до црквата, бидејќи таа е добро позната знаменитост на островот.

Севкупно, црквата Свети Ригинос е лесно достапна од каде било Место град Скопје а може да се стигне пеш или со автомобил.

Црквата Свети Ригинос е важен дел од религиозното и културното наследство на Скопелос и е задолжителна посета за секој што е заинтересиран за историјата и културата на островот Скопелос.

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво