Традиции и обичаи на Скопелос

ТРАДИЦИИ СКОПЕЛОС, ЦАРИНИ СКОПЕЛОС, КУЛТУРА СКОПЕЛОС, ПРОСЛАВИ СКОПЕЛОС, НОВА ГОДИНА СКОПЕЛОС, ЛЕТНИ ОБИЧАИ СКОПЕЛОС, АГИОС РИГИНОС СКОПЕЛОС, МОРЕНИЦИ СКОПЕЛОС, ТАРСТИ СКОПЕЛОС, Традиции на Скопелос, Обичаи на Скопелос, Култура Скопелос, прослави во Скопелос, Нова Година, Скопелос, Скопелос Агиос Ригинос, БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

 

ТРАДИЦИИ И ЦАРИНИ НА СКОПЕЛОС

Скопелос е остров на легендите и традициите. Старите имаат многу приказни за раскажување на пирати и ламји. Многу навики и обичаи на Скопелос преживеаја до ден-денес.

ПРОДАБИ НА СКОПЕЛОС

Некои обичаи се поврзани со испорака и море, бидејќи многу години скоплејците се потпираа на поморскиот живот.

Семејствата на морнарите се потпирале на нивната вера и религија за да ги ублажат болките во отсуство на сопствениот народ.

морнари од скопје, агиос николос скопелос, традиции на скапелос, обичаи во скопје, култура на скоплиСвети Николаос (Свети Никола) е светецот на морнарите. Неговата прослава е на 6 декември. Свештеникот по мисата им даваше на семејствата на морнарите парчиња свеќа за среќа.

За време на Велигден, а особено на Православната Света Недела се подаруваат и свеќички. Комесарот доби свеќа од четирите кандила на епитафот и им ги даде на морнарите за среќа.

СЕПТЕМВРИ ПРВИОТ или „ПРОТОТРИТИТЕ“

Во Скопелос, првиот ден од септември е особено важен. Тоа е првиот ден од бербата на грозјето. На грчки тој ден го нарекуваат „Прототриитија“. Всушност, во старите времиња, 1 септември беше назначен за прв ден во годината, а домаќинките правеа „амбадико“ што значи „прва нога“. десната нога.

Покрај тоа, домаќинка имала чаша вода и калинка пред нејзината куќа. Чашата вода ќе ја наполни или претходната ноќ или ќе одеше до водата бунар наутро. По враќањето и пред да влезе во нејзиниот дом, дама на куќата мораше да вика „Добро утро“ и да влезе прво со притискање на калинката и второ да минува низ десната нога. Потоа ќе ги посипете четирите агли на куќата велејќи гласно: „Додека водата тече, така и доброто во нашиот дом“.

Овој мал ритуал бил завршен со фрлен камен од куќата со цел луѓето што живеат во неа да останат силни како каменот.

Со текот на годините, обичајот станал христијански православен и водата се заменува со осветување. Исто така, наместо да ја притискам калинката, домаќинка на Скопелос се бакнува со Свети Икона.

традиции скопели, култури скопли, обичаи

ЈАНУАРИ ПРВ

На првиот ден од годината, 1-ви јануари, повторно се среќаваме со навиката „амбадико“ или инаку обичајот „прва нога“. Целта на ова е да се одврати злото. Повторно се повикува домаќинката од куќата на Скопелос да притисне или да скрши калинка и да ги посипе присутните со вода. Таа, исто така, држи железен камен за да ги направи сите нејзини најблиски железо (што значи силно).

ФЕВРУАРИ 25

Покровител на Скопелос е Агиос Ригинос слави на 25 февруари. Според легендата, Агиос Ригинос го победи змејот кој со години ги мачеше жителите на Скопелос. Свети Ригинос со величина се слави во Скопелос. Скопелитите одат во манастирот на Агиос Ригинос, кој е на 2 км од Место град Скопје. Многу луѓе дури и одат во манастирот на денот на Свети Свети.

Светите мошти на Свети Ригинос се наоѓаат во Христовата црква. Ова е почетната точка на поворката која завршува кај манастирот Свети Ригинос. Ќе има и миса. На крајот, светите мошти се враќаат назад во црквата Христова.

Поворката, по враќањето во Скопелос, ќе направи голема станица кај стариот мост, мостот на Аи-Регинаки. На крајот на краиштата, според традицијата, тука е обезглавено Светиот Ригинос, патронот на Скопелос.

JUNE 23

Во Скопелос на 23 јуни го слават Свети Јован Ригана. Св. Најпознатиот обичај на Јован е „Клидонас“. Најинтензивната прослава се одржа во климата.

Особено во климата, на Св. Јованова, едно дете отиде до чешмата и донесе чиста вода. Оваа вода жените ја испразнија во бокал што покриваше.

Внатре во овој бокал, девојките од селото фрлале прстен или некои парчиња накит. Ноќта на Св. Јован го отворија бокалот „Клидонас“ пеејќи:

„Отворете се на„ Клидонас “и украсете со кадифе за да поминат кралот и принцезата“.

Тогаш некој земал парче накит од бокалот. Среќната била и девојката на која и припаѓал.

На крајот, девојките кои сакале да погодат со кого ќе се венчаат, ставиле вода од бокалот во устата. Првото име што ќе го слушнат е името на младоженецот. Ако погледнеа во бокалот, можеа да го видат и лицето на младоженецот.

во пресрет на Свети Јован Ригана

Низ Скопелос, во пресрет на Св. Јован Ригански палел оган со гранчиња и ги прескокнувал.

Причината поради која ги зафатија пожарите беше едноставно за „среќа“.

Тие сепак веруваа дека ако ги печат нозете со пепел од пожарите на Свети Јован, тие никогаш нема да мирисаат.

Св. На денот на Јован, 23 јуни, во Скопелос, тие собирале оригано, кое служело како нострум. Исто така, истиот ден си ги вртеа главите со морска вода за „среќа“ и си посакуваа добро лето.

НАДВОРЕШНО НА ЕВИДОТ ОЧИ

На островот Скопелос, луѓето навистина веруваат во теоријата на „злото око“. Процесот или уште подобро молитвата да се избрка злото се нарекува „ксематијазма“.

За да разберете што е значењето на конкретната „молитва“, земете го овој пример. Вие сте во канцеларија и одеднаш ве мачи лоша главоболка од ведро небо. Ако верувате во „зло око“ тоа значи дека вашата главоболка се појавила затоа што некој зборувал за вас, ве гледал на погрешен начин итн. Во овој случај, правите „ксематијазма“ за да го фрлите „злото око“.

Начинот на кој Скопелитите се ослободуваат од злото око варира.

Најпозната е комбинација од специфична молитва и маслиново масло. Кажуваат молитва и на крајот во чаша вода истураат 3 капки масло. Ако капките се растворат тоа значи дека човекот бил „оздравен“.

Друг начин е да фрлите 3 парчиња јаглен во чаша вода истовремено со молитвата. Ако одат до дното на чашата тоа значи дека човекот е ослободен од злото око.

Некои жени во Скопелос ја кажуваат „молитвата“ користејќи мала слика или преку.

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво