Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

СКОПЕЛОС ТРАДИЦИОНАЛНА КОСТУМ

Локалното облекување е важно за кое било место. Всушност, тоа е референтна точка за разбирање на економската, социјалната состојба и културата на секоја држава.

Во Скопелос, локалната носија е една од најсложените и најимпресивните грчки носии. Costенската носија на Скопелос има влијанија од Византија и Западна ренесанса. Ова се должи на економскиот бум што го доживеа островот уште откако машката популација се занимаваше со поморска трговија и испорака.

Згора на тоа, луѓето во Скопело носеа кадифен униформа што целосно го покриваа своето тело, дефинирано од строго конзервативното општество.

СОКОПЕЛОСКИ СВЕТСКИ СОСТАВ

Свадбениот фустан на Скопелос, или Морко, Волта или Кало заедно со Стофа (везен рачно изработен круг), е формална носија на островот. Шминката доаѓа од „Мориукс“, што значи навистина темно. Црната боја е главната со контраст на шарени везови и богати материјали. Костумот има и внатрешна бела памучна кошула, бела свилена кошула, четири долната облека кои даваат волумен на сетот и елек. Ткаенините и везот се свила, а костимот се состои од многу аспекти. Невестата ја краси украсената глава.

Семејствата што имаа девојче требаше да се грижат заедно со мираз и подготовка на Стофа. Обично девојките ја украсуваа својата венчаница со црвени, жолти и зелени свилени нишки. Останатите делови беа украсени со посебен вез. Само девојки од богати семејства ја носеа Стофа. Девојките чии семејства не беа доволно богати, на денот на нивната венчавка носеа црвено-кафеав фустан.

Освен невестинска облека, мажените жени носеа сини фустани или Геранија и невенчаните бели долги фустани. Постарите лица избраа црна долна облека, инаку наречена „каловоли“ или „волта“.

Во село Глоша девојчињата носеа бела долна облека. Покрај тоа, тие имаа уште две фустани наречени „цицсија“ или „фонтама“.

Фолклорен фестивал на танцот „Дијамантис Палајологос“

На 5thth Folklore Dance Dance “Diamantis Palaiologos”, Петрос Каминиотис ја претстави својата изложба со фигури на Плејмобил, облечени во рачно изработени копии од грчки традиционални носии. Скопелисиса имаше почесна позиција.