„Христофорос“ во Скопелос сега може да се посети!

СВЕДНИЦИ СКОПЕЛОС, АТРАКЦИИ СКОПЕЛОС, НУКАЊЕ СКОПЕЛОС, на плажите СКОПЕЛОС, УСТАВИ ВО ЦЕНТАР СКОПЕЛОС, АДРИНА БЕЛЕ СКОПЕЛОС, АДРИНА БИЧ ХОТЕЛ СКОПЕЛОС, СЕВЕРНИ СПОРАДИ СКОПЕЛОС, ЛЕТЕН ОДМОР, НУКАРСКИ ЦЕНТАР СКОПЕЛОС, ПАНОРМОС СКОПЕЛОС, ФУН СКОПЕЛОС, ILLЕЛИ СКОПЕЛОС, СМЕСТУВАЊЕ СКОПЕЛОС, БРОДОЛОК ХРИСТОФОРОС СКОПЕЛОС, БРОД ХРИСТОФОРОС СКОПЕЛОС, ХРИСТОФОРОС СКОПЕЛОС,  БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

„ХРИСТОФОРОС“ ВО СКОПЕЛОС Е СЕГА видлив!

Убавиот остров Скопелос станува уште повозбудлив бидејќи неговите гости имаат дополнително интересно искуство. Искуството особено привлечно за ентузијастите и авантурите за нуркање.


Христофоровите се бродски брод Панормос, Скопелос, со одлука на Министерството за култура, сега е достапен за јавноста. Кристофорос е уште една предност на туристичкиот пакет на Скопелос и на Центар за нуркање. Нуркачкиот центар Скопелос се наоѓа во Панормос, во просториите на Хотел Адрина Бич.

Бродолом Кристофорос, Панормос Скопелос, Центар за нуркање Скопелос, хотел на плажа Адрина

Бродолом Кристофорос

Две последователни години напор доведоа до посакуваниот резултат, достапност на нуркање во бродоломот на Панормос Заливот. Подводните антиквитети на Министерството за култура, регионот Тесалија и Центарот за нуркање Скопелос соработуваа во овој напор. Оваа соработка доведе до обнова на археолошкиот локалитет во Панормос, нудејќи им на јавноста можност да се нурне во бродоломот на Христофорос.

Бродолом на бродот Кристофорос, на Панормос заливот во Скопелос, е на максимална длабочина од 38 метри. Нуркачите можат да уживаат во тоа во текот на целата година.

бродолом кристорос, скопско панормос, центар за нуркање на скелети, скопско адрина плажа, брод Кристофорос

Бродот Кристофорос

Христофорос Шип е товарен брод „колиер“. Годината на изградба се враќа во јануари 1950 година додека местото на производство е во Шкотска. Христофорос е долг 85 метри и широк приближно 13 метри. Кога бил изграден во бродоградилиште во Гранџмаут, неговото првобитно име било „Томас Харди“. Од 1968 до 1975 година патуваше под името „Бирлинг“. Товарниот брод беше официјално регистриран во грчката трговска флота во 1976 година. Оттогаш патуваше како „Христофорос“.

бродолом кристорос, скопско панормос, центар за нуркање на скелети, скопско адрина плажа, брод Кристофорос

Приказната за урнатините.

Тоа беше во октомври 1983 година кога товарниот брод Христофорос направи уште едно патување од Волос до Пиреја. Бродот носел 2,600 тони цемент. Поради неповолни времето услови, Христофорос направи наклон од 7 степени надесно. Капетанот и сопствениците во директна консултација со Министерството за трговски бродови го воделе бродот до Панормос Залив во Скопелос за да го спаси. Затоа екипажот го напуштил бродот бидејќи немало можности за безбедно слетување.

Поминаа скоро 40 години, а бродоломот „Христофорос“ продолжува да биде во исправена положба на дното на Панормос во Скопелос.

 

Skopelos.com -  Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com -  skopelos.com/blog

Автор -  Адрина  Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co -  Јас www.adrinaresort.co

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво