8-ми танцов фестивал Скопелос

ФЕСТИВАЛ НА ТАНЦОТ СКОПЕЛОС, ФЕСТИВАЛ НА ТРАДИЦИОНАЛНИ ТАЦОВИ СКОПЕЛОС, СКОПЕЛОС ДИАМАНТИС ПАЛАИОЛОГОС, НАРОДНА МУЗИКА СКОПЕЛОС, КУЛТУРНИ НАСТАНИ СКОПЕЛОС, ТРАДИЦИОНАЛНА МУЗИКА СКОПЕЛОС, КУЛТУРСКА МУЗИКА , ТРАДИЦИОНАЛНИ ОРА, МУЗИЧКИ ТАНЦИ НОЌИ, БЕЗБЕДНИ ПРАЗНИЦИ ВО СКОПЕЛОС, ЛЕТО ВО СКОПЕЛОС , ЛЕТО 2023, СЕВЕРНИ СПОРАДИ, ГРЦИЈА,  БЛОГ СКОПЕЛОС, SKOPELOS BLOGSPOT, SKOPELOS BLOGGING, SKOPELOS BLOGS, SKOPELOS BLOGGERS

Танцов фестивал Скопелос „Дијамантис Палеологос“

Популарниот фестивал веќе 8 години се враќа во Скопелос. Трите „тивки“ години на пандемијата завршија, а организаторите и учесниците се вратија со поголем ентузијазам.

Седмиот танцов фестивал „Diamantis Palaiologos“ се одржа во 7 година. Сега во 2019 година организаторите, учесниците и волонтерите се подготвени повторно да го преживеат уникатното културно искуство на танцот од многу делови на Грција и странство. Танцовите групи со нетрпение го очекуваат почетокот на настанот.

skopelos com танц фестивал diamantis palaiologos

Годишниот настан ја слави 8-та година од традиционалниот и современ танц на островот Скопелос во Грција. Ги обединува танчерите, кореографите и танцовите ентузијасти од различни потекла за да го покажат својот талент и да ја промовираат уметноста на танцот.

Скопелос Фестивал на танцот „Дијамантис Палеологос“ има разновидна палета на изведби, вклучувајќи традиционални грчки и странски танци, модерни и современи танцови парчиња и меѓународни танцови стилови.

skopelos com танц фестивал diamantis palaiologos

Информации за танцовиот фестивал Скопелос

Првиот фестивал го организираа група млади луѓе од Културното друштво на сјај, во 2013. Успехот ги надмина сите очекувања. Така, следната година фестивалот беше повторно организиран, овој пат во Скопелос Хора, каде што сега се одржува секоја година.

Фестивалот на танцот „Diamantis Palaiologos“ започна со визија да се етаблира како голем фестивал на танцот, културата и наследството кој ќе обедини танчери и бендови од целиот свет. Заедно со ова, организаторите имаа за цел да го назначат Скопелос како центар на популарната култура, народниот танц и традицијата. Визијата и целта се постигнати и секоја година се повеќе луѓе учествуваат на фестивалот.

„Фестивалот на традиционални танци Дијамантис Палеиологос“ е член на Здружението на фестивали на фолклори на Европа и Форд. Тој ја има етикетата за квалитет EFFE LABEL 2017-2018 од Европската асоцијација на фестивали. Фестивалот е награден со ТУРИЗАМ награди 2017 (СРЕБРЕНА награда во категоријата „Фестивал“) и Најдобри градски награди 2016 (СРЕБРЕВА награда во категоријата „Култура“)

Исто така, и во грчките и странските универзитети, „Фестивалот на традиционални танци„ Дијамантис Палајологос “се смета за предмет на студии и истражувања. Исто така, беше претставено на слични конференции.

skopelos com танц фестивал diamantis palaiologos

За време на тридневните настани, Скопелос ќе биде домаќин на околу 600 танчери и 7500 гледачи од целиот свет. Заедно, тие ќе се обединат во музика и танц, прикажувајќи различни традиции и премостувајќи ја специфичноста на секоја култура. Заедно со танцовите изведби, танцовиот фестивал Скопелос „Дијамантис Палеологос“ вклучува и работилници, уметнички изложби, семинари и проби отворени за јавноста, турнеја со водич на Место град Скопје, па дури и квиз каде учесниците можат да научат различни културни танци и да добијат нови информации. Танцовите групи секогаш го почитуваат своето место на потекло со носење на нивните традиционални носии. За одбележување е дека секоја година повеќе од 70 волонтери го поддржуваат фестивалот.

ПРОГРАМАТА НА 8. ТАНЧЕН ФЕСТИВАЛ 7-8-9 ЈУЛИ 2023 г.

(како што е дадено од официјалната веб-страница денсфестивал.gr)

Петок 07 јули:

19.00 часот | Парада на танцови бендови, Пристаниште Скопелос

20.45 часот | Фестивалски настапи

● Културно фолклорно здружение Скопелос (Споради и егејски танци)

● Здружение на Тракиски Тракијци од Терми (Ора од Тракија)

● Мала Азиско друштво Каламата (танци од Мала Азија)

● Лицеј на Хеленки од Кавала (танци од Македонија)

● Танцова група Xenios Krites (танци од Крит)

23.30 часот | Забава за добредојде од волонтерите во Зелениот светилник ( Пристаниште Скопелос)

skopelos com танц фестивал diamantis palaiologos

Сабота 08 јули:

10.00 часот | Разглед на живописното со водич град Скопелос. Потребна е претходна регистрација | Почетна точка: Канцеларија на фестивалот

10.30 часот | Проекцијата „Медитеран – Живот под опсада“ – Фондација Таласа | Кино Орфеј.

12.00 часот | Квиз за танцов фестивал со изненадувачки презентери | Кафе Врахос

14.00 часот | Семинар за Критски танц | Глистери Beach Bar

20.45 часот | Фестивалски настапи

● Хепенинг за грчки танци (КЕМЕА) (танци од Наксос)

● Здружение на Мала Азија Тива (танци од поширокото подрачје на полуостровот Еритраја)

● Танцова група Аигио (танци од Тесалија)

● Културно-културно друштво „Калисти“ од Каламарија 1.

● Панкретанска асоцијација на префектурата Етолоакарнанија (танци од Крит)

skopelos com танц фестивал diamantis palaiologos

Недела на 09 јули:

10.00 часот | Поаѓање за сјај Скопелос

12.00 часот | Работилница Презентација на невестинската носија на Скопелос од Христос Палеологос

13.30 часот | Поаѓање од сјај

14.00 часот | Забава на плажа

20.45 часот | Фестивалски настапи

● Лицеј на Хеленки од Теба (Островски танци)

● Здружение на Агиа Триада Пеанија (танци од Мала Азија)

● Одделение за танц Пилаја на општина Пилаја-Хортиатис (Танци од Пиерија)

● Културно друштво на Керацини „Тимематадаи“ (танци од Парос и Серифос)

● Уметничка куќа на Понтијанците од Северна Грција (танци од Понтос)

● Танцова група „Дијамантис Палеологос“

23.30 часот | Проштална забава со традиционален оркестар

skopelos com танц фестивал diamantis palaiologos

Понеделник 10 јули:

Утро: Слободно време

Напладне: Поаѓање за Волос / Агиос Константинос / Мантуди / Солун

Попладне: Пристигнување во Волос / Агиос Константинос / Мантуди / Солун

 

За да добиете конкретни информации за претстојните танцови фестивали во Скопелос, вклучувајќи датуми, места и учество уметници, се препорачува да се провери на официјалната веб-страница на фестивалот, локални извори на туристички информации или директно контактирајте со организаторите.

 

Skopelos.com - Блог Скопелос

Блог.Skopelos.com - skopelos.com/blog

Автор - Адрина Хотели Скопелос - www. Адрина.gr 

јас www.adrinabeach.co - Јас www.adrinaresort.co

 

Најновите објави Свежи написи од блогот

Booking.com

Следете не

Што се интересира? Откријте нешто убаво