Манастирот Тимиос Продромос

Храмот во црквата кој е направен од дрво и злато и е прекрасно украсен со винова лоза, животни и птици. Исто така, може да се видат мурали од 14 век.
манастирот продромоскопелос
Мобилен телефон: + 30 697 832 1745

Скопелос Манастирот Продромос, Скопелос Тимиос Продромос, Скопелос Манастири, Скопелос Тимиос Манастирот Продромос, Скопелос цркви, Скопелос Разгледувања, чл Керамика Работилница, Работилница за хагиографија, Рачно изработени локални производи, Северни Споради, Грција

ТИМИОС ПРОДРОМОС

СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ

Манастирот Тимиос Продромос во Скопелос во старо време бил машки манастир. Од 1920 година до денес е женски манастир.

Тоа е само неколку стотини метри од манастирот на Агиа Варвара на планината Палуки која стои високо на задниот дел од Место град Скопје. Понатаму, манастирот Тимиос Продромос е спокојно место. За црквата се одговорни монасите кои живеат таму. Всушност, тие добро се грижат за манастирот.

Посетителите можат да го видат храмот во црквата кој е направен од дрво и злато и е прекрасно украсен со винова лоза, животни и птици. Посетителите на Тимиос Манастирот Продромос, на островот Скопелос, може да се видат и мурали од 14th век.

Манастирот на Агиос Јоанис Продромос, на островот Скопелос, слави на 24th од јуни.

Упатства: Од Место град Скопје, треба да се вози по крајбрежниот пат кон планината Палуки. На крајот од тој пат, свртете лево и следете ги знаците за Иера Мони Сотирос. Погрижете се кога ќе стигнете до делницата на патот да се држите десно. Продолжете по истиот пат кој на крајот ќе се претвори во земјен пат. На крајот од асфалтот тргнувате остро лево нагоре по ридот, па бидете внимателни. За околу еден километар, ќе бидете во манастирот на Агиа Варвара. После тоа, ќе ви требаат само 200 m. да стигнат до Тимиос Манастирот Продромос. Можете или да возите таму (околу уште една минута) или да пешачите (околу 7 минути).

Работилници – Локални производи

Искусете го волшебниот свет на Тимиос Манастирот Продромос, каде што историјата, уметноста и локалните традиции се спојуваат во совршена хармонија. Кај Манастирот се наоѓаат работилница за керамичка уметност и работилница за хагиографија. Покрај тоа, тие произведуваа рачно изработени сапуни, прополис и пчелен восок.

🎨 Работилница за хагиографија: Во Тимиос Продромос оживува античката уметност на хагиографија. Сведок вешти уметници прецизно рачно сликајќи извонредни религиозни икони кои го прикажуваат божественото. Овие уметници доловете ја суштината на духовноста преку нивните удари со четка и можете да се восхитувате на нивната работа додека тие прават прекрасни хагиографии непосредно пред вашите очи. Понесете парче духовност дома со овие уникатни уметнички дела.

🏺 Уметничка керамичка работилница: Манастирот исто така куќи шармантна керамичка работилница каде талентирани занаетчии изработуваат керамика и керамика што го одразува богатото културно наследство на островот. Од украсени вазни до функционални прибор за кујна, секое парче е уметничко дело. Истражете ја уметничката керамичка работилница и набавете единствена керамика за украсување на вашиот дом или како негуван подарок.

🌿 Локални производи: Скопелос е познат по своите локално произведени богатства. Потопете се во традициите на островот преку низа рачно изработени производи.

  • 🧼 Рачно изработени сапуни: Разгалете се со целосно природни, рачно изработени сапуни кои се нежни за вашата кожа и еколошки.
  • 🐝 Прополис: Откријте ги чудата на прополисот, супстанца добиена од пчели, позната по своите потенцијални здравствени придобивки. Најдете го во производите за нега на кожата или како додаток во исхраната.
  • 🕯️ Пчелен восок со мелем масло: Пчелин восок, во комбинација со смирувачко масло од мелем, создава извонредни производи кои нудат потхранување и релаксација на вашата кожа.

 

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
370 03 Агиос Јоанис Продромос, град Скопје, Скопелос 370 03, Грција
Добиете насоки
Booking.com