Манастир Агиос Ригинос

Црквата Агиос Ригинос Свети Ригинос е прекрасен манастир кој првично бил изграден во 1728 година, но повторно бил изграден во 1960 година.

Скопелос Агиос Ригинос црква, манастир Свети Ригинос Скопелос, Скопелос Манастири, Скопелос Агиос Ригинос Манастир, Скопелос цркви, Скопелос Разгледувања, Религија, Егејско Море, Северни Споради, Грција, грчки острови,

АГИОС РИГИНОС МАНАСТИР

СКОПЕЛОС МАНАТЕРИИ

 

Агиос Ригинос црковен манастир на Агиос Ригинос на островот Скопелос, Грција  Агиос Ригинос Свети Ригинос, почитуван како заштитник на островот Скопелос, живеел во текот на 4 век од нашата ера. По потекло од грчко потекло, тој се школувал со поддршка од неговите родители, следејќи ги обичаите од неговата ера.

Агиос Ригинос (Свети Ригинос) е светец-заштитник на островот Скопелос. Мештаните го изградиле манастирот на Агиос Ригинос токму во положбата на гробот на светителот. Тоа е прекрасен манастир кој првично бил изграден во 1728 година. Жителите на Скопелос ја обновиле црквата во 1960 година. Прославата на заштитникот на Скопелос носи посетители од сите околни острови, како и од копното на Грција. Тоа е огромна прослава што се одржува на 24 и 25 февруари со големи богослужби и голема поворка на моштите на светителот низ улиците на Скопелос.

ЖИВОТОТ НА АГИОС РИГИНОС СВЕТИ РИГИНОС

Агиос Ригинос е роден во Ливадија, Грција во текот на 4th век од нашата ера Неговиот вујко го испратил на островот Скопелос за да ја зајакне својата силна вера во Бога и во жителите кои живееле таму во егзил.  Агиос Ригинос остро се спротивстави на сите секти кои беа против православното верување. Своите мисли храбро ги кажуваше во јавноста без двоумење и страв. Агиос Ригинос бил гонет за време на царот на Константинопол, Јулиј Параватис (361-363 н.е.).

Гувернерот на Грција отиде на островот Скопелос и веднаш му нареди на светецот да се откаже од својата религија. Агиос Ригинос стоел цврсто на своите верувања и не се покорувал. Затоа, на 25th од февруари 362 н.е., светецот бил прикажан на стадионот на островот. Таму луѓето на гувернерот го мачеле и на крајот го обезглавиле. Таа ноќ христијаните на островот го погребаа во шумата на ридот каде што се наоѓа неговиот гроб до денес.

ПОСЕТА НА МАНАСТИР НА АГИОС РИГИНОС ВО СКОПЕЛОС

Лицето задолжено за Агиос Ригинос Манастирот е г. Елени Трачана, нејзините контакт телефони се +30 6980929334 и +30 24240 22395.

Манастирот останува отворен за посетители секое утро од 09:00 до 13:00 часот и секоја вечер од 17:00 - 20:00 часот.

Насоки: Возење по главниот пат за заминување Место град Скопје ќе видите бензинска пумпа. На 500 метри потоа, свртете нагло угорнина десно. Уште 500 метри и стигнувате до црквата.

 


Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Booking.com