Манастирот Агиос Таксирхис

Манастирот Агиос Таџирхис во Вато се наоѓа на источниот дел од планината Палуки.

Манастир Агиос Тасархис Скопелос, Скопелос Манастири, Скопелос Агиос Тасархис Манастир, планина Скопелос Палуки, Агиос Тасархис во Вато

АГИОС ТАКСИЈАРХИС

Манастирот на Агиос Тасархис во Вато се наоѓа во источното подножје на планината Палуки. На местото има голем чинар, под кој е изградена црквата и два течни извори.
Едниот е десно од влезот, додека вториот блика вода од карпата зад манастирот.
Архитектонскиот стил на манастирот е еднокорабна базилика со купола. Кајзариос Дапонте, од големото семејство Дапонте, го изградил манастирот во 1761 година. Декорацијата на храмот првично се состоела од стар дрвен иконостас, кој подоцна бил заменет со понов. Причината за овој настан е земјотресот од 1965 година. Сепак, во светилиштето на храмот сè уште има некои стари икони, вклучувајќи ја и онаа на Свети Таксиархис.

Прославата

Манастирот Скопелос Агиос Тасархис слави на 8 ноември. Сепак, фестата се одржува неколку дена подоцна, бидејќи свештениците на островот тој ден се во други цркви. Освен масата, прославата нуди традиционален оброк кој се состои од локална коза и многу вино.

Локација

Поради местоположбата на Манастирот Агиос Тасархис Скопелос, тоа е идеална дестинација за пешачење за многу посетители. Следејќи ја волшебната и зелена патека на планината Палуки, конечно се стигнува до својата дестинација, манастирот на Агиос Тасархис

Насоки: По пристигнувањето во Манастирот Продромос ќе свртите десно на земјениот пат, кој ќе ве води до параклисот Света Троица. Ќе продолжите додека не ги видите знаците за Аја Ана и Агиос Тасархис. Следете го знакот и за 30 'ќе го видите манастирот. Можете само да достигнете Агиос Тасархис во манастирот Вато на планината Палуки пеш.

Навистина, планинарите ја препорачуваат рутата од Хора до манастирот како една од најмагичните на островот Скопелос.

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (427) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (49) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (79) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (101) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (39) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)

Skopelos.com - Напишувајќи QR код

Манастирот Агиос Таксирхис
Booking.com

Испратете го вашиот бизнис БЕСПЛАТНО

Дали сте сопственик на деловна активност? Поднесете го вашиот бизнис за БЕСПЛАТНО ТУКА. Бидете сигурни дека вашите информации се ажурирани.