Сентукија

На планината Карија Скопелос можете да посетите четири карпи-гробници, кои биле врежани во порозен дел од карпата во форма на кутија (ларнакс)

Овој пост е достапен и на: Ελληνικά (грчките)

Скопелос Сентукија, Скопелос Археолошки знаменитости, Разглед на Скапелос, Сентукија Скопелос, Гробници на Скопелос

СЕНТУКИЈА

СКОПЕЛОС Археолошки погледи

На планината Карија на Скопелос можете да ги посетите карнестите гробници 4 датирани уште од римскиот или ранохристијанскиот период. Камените гробници биле врежани во порозен дел од карпата во форма на кутија (ларнакс). Тие биле семејни гробници и обично биле во приватна сопственост. Три од нив се завршени и имаат 2.5 метарски капаци. Кога биле откриени, имало знаци дека гробниците биле ослободени. Четвртиот не е завршен.

И покрај тоа што гробниците се од голема археолошка вредност и вреди да се посетат, патеката до планината не е лесна. Willе мора да возите по нечист пат до одредена точка и потоа да ја следите означената патека до гробниците. Бидете сигурни дека еднаш таму, за да ги споделите вашите очи да се прашуваат до хоризонтот каде што можете да го видите целиот пат до планината Олимп, во јасен ден.

Упатства: Од град Скопелос вози низ магистралниот пат кон Кастро. Потоа свртете десно кон провинцискиот пат Скопелос- Лутраки. Околу километар по патот мора да тргнете остар лево кон планината Карија. Следете го патот за уште еден 5.5 км, каде што скоро ќе мора да направите десно вртење на нечистотија за Сентукија. 1.3 км над планината и ќе стигнете до вашата дестинација.

Оценете и напишете преглед

Други јазици

Скопелос 370 03 Скопелос, Скопелос 370 03, Грција
Добиете насоки
Booking.com