Asklepeion

Кој беше Аслепеј? Тој беше демо-бог во античко време и водач на култ

Скопелос Asklepeion, Археолошки локалитети Скопелос, Скопелос Разгледувања, Асклепион Скопелос, Скопелос Асклепиеон, Асклипион на Скопелос

АСКЛЕПЕИОН, Ампелики, Скопелос 4 век п.н.е

Археолошки места на СКОПЕЛОС

Асклепионот на Скопелос се наоѓа југоисточно од заливот Скопелос, во областа Амбелики, Ливади.

Сите туристи биле на овој прекрасен археолошки локалитет на крајбрежјето на Скопелос Хора. Но, што е всушност Асклипион од Скопелос? Порано бил центар за лекување за време на античка Грција и особено во 5-4 век пр.н.е. Како и сите центри за лекување, тој беше посветен на Асклепиос.

Но, кој беше Асклепиос? Па, тој беше деми-бог во античко време и водач на култ. Во свет на ропство, каде човечкиот живот бил безвреден, овој култ го подигнал нивото на хуманост во корист на поединецот. Значи, Асклепиос, исцелител на секоја болест, беше исклучок во грчкиот пантеон. Луѓето обично се плашеа од претставниците на грчкиот пантеон.

Во текот на еден период од 1000 години, луѓето на меѓународно ниво го сакаа и веруваа Асклепос. Епидаурос некогаш бил центар на неговото верување додека имало над 300 светилишта во медитеранскиот регион.

Потеклото на името Асклепиос потекнува или од античкиот грчки збор „Асклепас“ (име за змија) или од презимето на неговата мајка Аигија. Според митот, Асклепиос имал неколку деца, меѓу кои и ќерка „Хигеја“. Од таа ќерка, произлегува англискиот збор „хигиена“.

Поради Асклепиос, повеќе индивидуи останаа здрави. Но, подземјето сакаше повеќе мртви луѓе. Така подземјето го уби Аскпелеос. Подоцна бил вратен во живот и преобразен во бог. Зевс го поставил ликот на Асклепиос, со својата змија, меѓу ѕвездите. Овој храм сајт на Asklepeion за прв пат е ископано во 1965 година кога е пронајдено богатство на антички монети од класичните до крајот на римскиот период. Исто така, пронајдена е статуа на Дијана (3 век п.н.е.) и мермерно торзо на дете кое држи стап. Понатамошните ископувања направени во 1995 година донесоа на виделина ѕидови и керамика.

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (427) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (49) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (79) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (101) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (39) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Скопелос 370 03 Место град Скопје, Скопелос 370 03, Грција
Добиете насоки

Skopelos.com - Напишувајќи QR код

Asklepeion
Booking.com

Испратете го вашиот бизнис БЕСПЛАТНО

Дали сте сопственик на деловна активност? Поднесете го вашиот бизнис за БЕСПЛАТНО ТУКА. Бидете сигурни дека вашите информации се ажурирани.