Керамика

Керамика - Грнчарството во Скопелос е уметност со долга историја на островот.

Керамика во Скопелос, керамика во Скопелос, грнчарски работилници во Скопелос, уметници во Скопелос, култура на скопје

СКОПЕЛОС КЕРАМИКА

Бујниот Скопелос е познат по многу работи. Величествениот плажи, зелените предели, традиционалниот костум, вкусната пита со сирење од скопјелики, но и за културата и уметноста.

Керамика во Скопелос или Грнчарство во Скопелос е уметност со која Скопелос има долга историја.

Керамика во Скопелос е составен дел од културата на островот. Семејства на познати керамисти досега го задржаа традиционалниот стил што го правеше керамика популарна. Традицијата на грнчарството во Скопелос останува жива.

Зборувајќи историски, грнчарија се појавила во Скопело непосредно пред промената на 19 век. Само неколку години пред да влеземе во 1900 година, дојде грнчар од Сифнос и се насели на Скопелос. Неговото име беше Хрисофос.

Грнчарството во Скопелос беше основано кога семејството Родиу го напушти Китнос и се насели трајно.
Семејството Родиу е најпознато во Скопелос по традицијата и продолжувањето на професијата грнчар.

Постои дури и ракописно писмо, од 1931 година, од страна на премиерот на Грција од тој датум Елефтериос Венизелос до грнчарот Никос Родиос. Во ова писмо, Венизелос ја честита рафинираната работа на Никос Родиос.

Скопелос е остров со култура. Исто така има музеи што го докажуваат тоа со нивните одлични експонати.
Уметноста и локалната уметници во Скопелос се обидуваат да ја одржат традицијата венчајќи ја со трендовите од тоа време. Традицијата, уметноста и културата се проткаени со културата на островот. Во Скопелос сè уште има грнчарски работилници.

Освен семејството Родиос, (Родиос Никос, Родиу Магда) други значајни грнчари во Скопелос се Лиз Маги, Марку Димитра и Марку Елена. Прекрасни традиционални керамички производи ќе најдете и на локалниот пазар во Скопелос.

Тагови

Истражете го Скопелос (77) Доаѓање до Скопелос (15) Сместување во Скопелос (431) Активности и рекреација на Скопелос (25) Скопелос апартмани и студиа (161) Археолошки знаменитости на Скопелос (6) Скопски уметници (23) Авто мото чамци „Скопелос“ (50) Пекари Скопелос (9) Барови Скопелос (17) Скапелос барови на плажа (11) Плажи на Скопелос (42) Лична нега на Skopelos Beauty (14) Кафе Скопелос (47) Црквите во Скопелос (10) Култура на Скопелос (10) Забава Skopelos (36) Skopelos Food & Drink (158) Скопело Гастрономија (12) Здравје на Скопелос (27) Хотели на Скопелос (37) Куќи на Скопелос (80) Услуги за домување во Скопелос (8) Информативни услуги на Скопелос (16) Локални производи Скопелос (19) Локални рецепти на Скопелос (6) Манастири во Скопелос (5) Музеи Скопелос (2) Ноќен живот на Скопелос (21) Скопелос пансионска пензија (4) Вили со базен Скопелос (104) Пристаништата на Скопелос (3) Ресторани и таверни во Скопелос (85) Соби на Скопелос (16) Шопелос Шопинг (50) Разглед на скопје (22) Туристичко патување во Скопелос (40) Села на скопје (8) Вили на Скопелос (29)
Booking.com